Madeleinemordet: Åklagaren överklagar

NYHETER

”Nu kan det inte finnas utrymme för misstag"

Madeleine Sandegård misshandlades med en yxa och dränktes.

Genom en teknisk miss frikändes de misstänkta för mord.

På torsdagen överklagade vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand domarna.

– Nu kan det inte finns utrymme för misstag, säger han.

Hammarstrand krävde i tingsrätten att två män, 36 och 26 år, skulle dömas till livstids fängelse för det brutala mordet på lärarinnan Madeleine Sandegård utanför Hofors i maj.

I sin gärningsbeskrivning hävdade Hammarstrand att den 35-åriga kvinnan dog genom drunkning. Men tingsrätten kunde inte utesluta att kvinnan avlidit på annat sätt och frikände männen från mord.

Flera tänkbara

Nu uppger Arbetarbladet att vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand överklagar till hovrätten. Han kommer där att redogöra för en ny gärningsbeskrivning som öppnar för flera tänkbara dödsorsaker.

Hammarstrand vill inte kommentera kritiken som riktats mot honom efter tingsrättens dom i slutet av november.

– Det är historia. Nu ser jag framåt. Hovrätten finns till för att rätta till eventuella misstag. Det går alltid att diskutera vem som har gjort fel, men det är meningslöst i det här läget, säger han till Arbetarbladet.

Fick tio år

Gävle tingsrätt dömde 26-åringen till tio års fängelse för grov misshandel. Den andre mannen fick fängelse i tre och ett halvt år för olaga frihetsberövande, olaga hot och grovt skyddande av brottsling.

Den kvinna som åtalades för medhjälp till mord och skyddande av brottsling fälldes för det senare brottet. Hon dömdes till ett års fängelse.