Lugn start på jultrafiken

NYHETER

SMHI varnar för hårda vindar i fjällen – fortsatt mulet på julafton

Ovanligt lugnt och få olyckor.

Så sammanfattas trafiken i hela landet dan före julafton.

SMHI har utfärdat kulingvarning i Bottenhavet och varnar också för hårda vindar i på kalfjället från Jämtland och norrut.

Den första delen av jultrafiken blev lugn. Vägarna har till större delen varit is- och snöfria och vädret ser stabilt ut även fortsättningsvis.

Julen är årets mest trafikintensiva helg. Och därmed en av de farligaste. Mellan den 20 december och 12 januari har i genomsnitt 32 personer omkommit per år under det senaste decenniet.

Resorna till och från julfirandet är enligt Vägverket egentligen inte det stora problemet, utan snarare allt festande som leder till att berusade eller bakfulla bilister ger sig ut i trafiken.

Fyra döda

I fredags dog tre personer i trafiken, alla dock inte julfirare på väg. Under lördagen flöt vägtrafiken bra och inga svåra olyckor rapporterades.

På söndagen omkom en person vid en singelolycka i Halmstad. I övrigt var trafikläget lugnt.

– Alla de större vägarna är is- och snöfria. Det verkar dessutom som om trafikanterna inte är så stressade längs vägarna inför årets julhelg. Det spelar nog stor roll att man har flera arbetsfria dagar på sig för att genomföra resorna innan julhelgen, det har gjort att anhopningen av bilar på vägarna inte är så stor, konstaterade Kjell Johansson vakthavande polisbefäl hos polisen i Jämtland.

Kollegan Ronny Brattström vid polisen i Karlstad:

– Kanske har det torra väglaget bidragit till att det varit så få olyckor. Vi har inga rapporter om halka i länet.

Nederbörd

Julaftonens trafikanter kan också se fram mot hyfsat väglag.

– Det händer ju ingenting dramatiskt med vädret i morgon, så det bör inte bli särskilt mycket halka under morgondagen. Det ser ganska lugnt ut, sade Jonas Höglund, meteorolog på SMHI, till TT på söndagen.

Prognosen för julafton är fortsatt mulet väder i södra Sverige och ökad molnighet i Norrland. Fram mot kvällen väntas ett nederbördsområde in över västligaste Svealand och nordvästra Götaland.

Nederbörden kan på juldagen ge främst Götaland både regn och snö. I Norrland blir det mest klart och snöbyar främst i de västra Jämtlands- och Lapplandsfjällen. SMHI har utfärdat en klass 1 varning för mycket hårda vindar i fjällen och utfärdat kulingvarning både på Skagerack och i Bottenhavet och Bottenviken.

På annandag jul, en stor hemvändardag, sprider sig troligen nederbörden upp över södra Norrland. Senare i veckan spås nya nederbördsområden passera över större delen av landet.

aftonbladet.se/TT