Svensk och dansk överlevde krasch

avPär Karlsson, Emma Gårdsäter, Robert Triches

NYHETER

Räddade efter 17 timmar på isen

Foto: Google Maps
Här, i närheten av Iqaluit i Kanada, kraschade planet med den svenske och danske mannen ombord.

Svensken och dansken som varit försvunna efter flygolyckan nära Baffin Island mellan Kanada och Grönland har påträffats vid liv, gående å isen, och mår efter omständigheterna väl, uppger UD på måndagseftermiddagen.

– De hade en väldig tur som överlevde. Hade de inte haft på sig räddningsdräkterna hade de inte överlevt. Det var -20 grader i natt, säger Barry Smith vid räddningstjänsten i Halifax, Kanada till aftonbladet.se.

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen svensk tid som flygplanet med den svenske och danske medborgaren uppgavs ha kraschlandat söder om Iqaluit i Kanada. Kraschplatsen ska ligga cirka 20 landmil söder om Baffin island.

De bägge uppges ha varit på väg till Iqaluit, som är den största staden på ön, när olyckan inträffade.

Öppet vatten

– När det sista nödanropet kom befann sig planet fortfarande över öppet vatten, säger Annika Vestergård, flygräddningsledare på Flygräddningscentralen i Göteborg.

Därifrån följde man räddningsoperationen och bistod även den kanadensiska flygräddningen.

Båda männen är piloter och hemmahörande i Göteborg. Svensken är 25 år och dansken är 45 år.

– Om jag har förstått saken rätt så befann de sig i området för att föra hem ett nytt flygplan. Men jag vet inte om det var det flygplanet som de kraschade med, säger Vestergård. De var där i affärer.

Till sjukhus

Männen hade överlevnadsdräkter på sig och tack var det kunde de uthärda 17 timmar på isen.

– De mår efter omständigheterna bra. De är dock kraftig nedkylda och har förts till sjukhus, säger Mannbro.

Anhöriga och arbetsgivare är underrättade om vad som har hänt och att de bägge männen är räddade.

Det tvåmotoriga flygplanet, en Cessna 337, var på väg till Sverige när det gick ner i havet söder om Iqaluit i Nunavut i Kanada, enligt nyhetsbyrån The Canadian Press.

Motorproblem

Efter att de lyft från Baffin Island ska piloten ha sagt i radion att han haft motorproblem,.

– Vi hörde att de skrek "mayday" i radion. De hade förlorat en motor och var på väg att förlora den andra, säger Barry Smith.

Vädret i natt var klart men mycket kallt.

Räddningsoperationen drog igång redan i går kväll, men inga fynd gjordes då. Samtidigt avtog nödsignalerna från flygplanet och läget såg inte bra ut.

När ljuset kom på dagen i dag fortsatte eftersökandet och strax därpå kom beskedet att fiskefartyget Atlantic Enterprise hade siktat två personer gående på isen.

De hämtades sedan med helikopter.