”Jag är ohyggligt glad”

avSusanna Vidlund

NYHETER

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman om Årets bild-galan

Även Aftonbladets fotograf Magnus Wennman, 28, fick ta emot pris för Årets porträtt vid Årets bild-galan på China teatern i Stockholm.

Men han tog också hem två priser i en annan kategori.

Aftonbladets fotograf Magnus Wennman.

Magnus Wennman som har arbetat som fotograf för Aftonbladet sedan 2001, fick ta emot gratulationer från många branschkollegor efter sin storslam vid galan.

Grattis Magnus!

– Tack så mycket, det här är jättekul.

Kan du berätta lite om ditt porträtt?

– Det är ett porträtt av en legendarisk fotograf från Borås som hette Bengt Bergman. Han utbildade många duktiga fotografer genom åren och bodde grannar med mina släktingar när jag var liten, så jag visste vem han var. När jag blev äldre och intresserad av foto så hälsade jag på honom. Efter några gånger blev vi vänner. Porträttet är från sista gången jag träffade honom, bara några veckor innan han gick bort. Det är förmodligen det sista porträttet som finns på Bengt Bergman.

Hur tog du bilden?

– Den är tagen när vi skulle besöka fiskmarknaden. Bilden är tagen genom backspegeln på en bil och ett träd speglas som går in i hans ansikte och rynkor.

Magnus Wennman är extra glad över att han fick förstapriset i just kategorin Årets porträtt.

– Oavsett om man som fotograf sysslar med sport, nyheter eller vad det nu är så tar man porträtt. Och jag är ohyggligt glad över att just den här bilden fick pris. Det känns i själen. Det är jättetråkigt att han inte fick vara med och uppleva det.

Etta och tvåa

Magnus Wennman fick även förstapris i kategorin Årets bildreportage sport. Han kammade också hem andrapriset i den kategorin.

– Förra året kom jag tvåa och trea i den klassen men i år tog jag revansch! Förstapriset fick jag för ett bildreportage om en body- och fitnesstjej som heter Malin Söderqvist. BIldreportaget handlade om hur hon i ett års tid gav upp allt annat för att kunna ställa upp i en tävling. Det var tacksamt att fotografera, det handlar så mycket om yta i tävlingen.

Proffssurfare

Andrapriset i samma kategori fick Magnus Wennman för sitt bildreportage om en proffssurfare.

– Det reportaget visar skillnaden mellan att surfa i Sverige om man jämför med Australien eller Hawaii. I Sverige är det inte kristallklara, blå hav. Det är mörkt, blåsigt och ruggigt. Jag tycker det reportaget visar att det inte är så glassigt som man tror att surfa.

Bildreportaget om surfaren har även fått priset Picture of the year 2008.

– I samband med det utsågs surfarreportaget även som Världens bästa sportreportage, säger Magnus Wennman.