Presidentvalet i USA 2016

”Naivt och farligt”

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

McCain till attack mot Obamas förslag att föra direkt dialog med Iran

NEW YORK. Giganternas kamp har börjat.

John McCain och ­Barack Obama drabbade tidigt i morse samman i den amerikanska valrörelsens första debatt.

–?Krisen vi ser nu är den slutgiltiga domen över den politik Bush fört och McCain stött, dundrade Obama redan i sitt inledningsanförande.

McCain svarade med att anklaga Obama för att vara naiv i utrikesfrågor.

Så sent som i går förmiddag var det fortfarande oklart om den första debatten mellan presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama på University of Mississippi i Oxford i den djupa södern alls skulle äga rum.

Hotade hoppa av

Den 72-årige senatorn hade ju sagt att han tänkte hoppa av om kongressen inte lyckats komma överens om att klubba igenom George Bushs enorma räddningsplan för finanssektorn – och någon sådan överenskommelse var man aldrig i närheten av att träffa under hela dagen.

Men plötsligt meddelade den republikanske kandidaten att han trots allt ämnade flyga till Mississippi, med hänvisning till att förutsättningarna för att ett avtal ska kunna trummas ihop ändå är goda, och vid tre i natt, svensk tid, klev männen som båda vill flytta in i Vita huset i januari ut på scenen i Mississippi-universitetets Fordteater.

Temat för den första debatten var utrikes- och säkerhetspolitik, men som väntat kom den ekonomiska krisen att överskugga allt annat.

Hårt angrepp

Redan i sitt inledningsanförande gick Obama till hårt angrepp på de republikaner han menar bär ansvaret för den uppkomna situationen.

McCain replikerade att skillnaden mellan honom och Obama består i att motståndaren i sin egenskap av senator visat att han är beredd att slösa skandalöst med allmänna medel – och att den hållningen vore katastrof under en dylik kris.

Därefter kastade sig kandidaterna in i en hård ordväxling om skatter och utgifter.

–?Obama säger att han bara ska höja skatter för rika. Många skulle nog vara intresserade av att höra hans definition av rik, sa McCain.

Förespråkade dialog

Efter den ekonomiska debatten diskuterades utrikespolitiska frågor.

Den demokratiske kandidaten sade att han tycker USA bör attackera extremister inne i Pakistan om Pakistan inte agerar, skriver TT.

- Om USA har al-Qaida, bin Ladin och höga befäl i sikte, och Pakistan är ovilligt eller oförmöget att handla, så bör vi slå till, sade Obama.

McCain höll inte med och ansåg att sådana hotelser inte bidrar till en lösning.

I fråga om Iran förespråkade Obama direkt dialog med Iran.

"Naivt"

- Det är inte bara naivt, det är farligt, sade McCain och varnade för att ett Iran med kärnvapen innebär ett hot om en ny Förintelse.

McCain anklagade Obama för att ha reagerat för mjukt på Rysslands aggression mot Georgien.

- Ytterligare ett litet prov på naivitet. Han förstod inte att Ryssland gjorde sig skyldigt till allvarlig aggression mot Georgien, sade McCain.

Båda kandidaterna var dock eniga om att Georgien och Ukraina bör få bli medlemmar av försvarsalliansen Nato.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA