I dag får Tito Beltran sin dom

avRobert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:
slutkörda Tito Beltran och hans fru Jenny Beltran.

GÖTEBORG. Rättsprocessen mot Tito Beltran som tog sin början för över två år sedan tar med största sannolikhet slut i dag.

Klockan 11 kommer hovrättens beslut om operasångaren är skyldig till våldtäkt och övergrepp mot barn.

Och om han döms skyldig – är han begärd häktad.

Beltran är redan inställd på en fortsättning efter i dag – även om HD inte skulle ta upp en eventuellt överklagad dom:

”Oavsett om det blir en friande eller fällande dom kräver jag att Thomas Bodström och Monica Dahlström-Lannes granskas”, skrev han så sent som i går i ett sms till aftonbladet.se.

Kritik mot Bodström

Han är mycket kritisk till barnflickans målsägarbiträde, förre justitieministern och nuvarande advokaten Thomas Bodström. Beltran har flera gånger uttryckt sin avsky över att ”Bodström sitter på dubbla stolar. Ena dagen stiftar han lagen – den andra tolkar han den”.

Kritiken är väl känd av Bodström som hela tiden lugnt avfärdat den som irrelevant.

Dubbla roller

Beltran har vid tidigare tillfällen också antytt att han ska försöka ta upp just Bodströms dubbla roller i Europadomstolen.

Hur det blir med den saken kommer det möjligen besked om senare i dag. En timme efter domen från hovrätten i Västra Götaland har Tito Beltran nämligen kallat till presskonferens i centrala Göteborg.

Det finns dock en viss risk att det inte blir någon presskonferens av överhuvudtaget. Åklagare Anna Håkansson har nämligen begärt att Tito Beltrán ska häktas i händelse av fällande dom. Anledningen till det är den enligt åklagaren uppenbara flyktfaran.

Två mål

Domen i dag gäller egentligen två mål. Dels det så kallade Varbergsmålet där Beltran är anklagad för sexuella övergrepp på en då sjuårig flicka samt övergrepp i rättssak för anklagelser om hot mot flickans pappa. Där friades Beltran av tingsrätten i Varberg. Dels kommer dom i ett mål där han står anklagad för våldtäkt mot skådespelaren Maria Lundqvists tidigare barnflicka. Där fälldes Tito Beltran och dömdes till två års fängelse av tingsrätten i Ystad.

Aftonbladet.se finns på plats i Göteborg och bevakar.

Publicerad: