Ordväxling om valresultatet i Senegal

avTT

Foto: AP/TT
Senegals president Macky Sall i samband med att han röstade i valet.

Senegals president Macky Sall har blivit omvald, med "minst 57 procent" av rösterna i söndagens val, uppger premiärminister Mohamed Ben Abdallah Dionne.

Andra kandidater varnar dock för att ta ut segern i förskott.

Sall ställdes i valet mot fyra mindre kända motkandidater. Den tidigare Dakarborgmästaren Khalifa Sall och den forne presidenten Abdoulaye Wades son Karim Wade fick inte ställa upp sedan de dömts för mygel.

Något formellt resultat väntas inte på flera dagar. Salls konkurrenter hävdar att det mycket väl kan gå till en andra omgång, vilket enligt reglerna ska ske om ingen får över 50 procent.

– I det här skedet av rösträkningen kan ingen kandidat – alltså ingen kandidat, inte jag heller – hävda seger i presidentvalet, säger kandidaten Ousmane Sonko på en presskonferens.

"Är oundviklig"

En annan kandidat, den forne premiärministern Idrissa Seck, är av ännu starkare övertygelse.

– En andra omgång är oundviklig, säger han.

Men Mohamed Ben Abdallah Dionne säger att Macky Sall har vunnit valet i 13 regioner och bara förlorat i en och att segern därför är säker.

EU har observatörer på plats. Medan valet fortfarande pågick uttalade de sig preliminärt relativt positiva till hur det skötts.

Nytt valsystem

Ett nytt valsystem som antogs av parlamentet i fjol gör att presidentkandidater måste kunna uppvisa stöd från ett visst antal medborgare och regioner för att få ställa upp. Resultatet blev att bara sju kandidater tog sig igenom nålsögat men Khalifa Sall och Karim Wade diskvalificerades alltså efter domar som de säger är politiskt motiverade.

Macky Sall, som är utbildad geolog, blev president 2012 efter att ha besegrat sin före detta mentor Abdoulaye Wade i valet.

I år gick Sall till val på förbättrade transportsystem och på att sjösätta stora infrastrukturprojekt som ska få fart på ekonomin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Senegal

Macky Sall