Döms till fängelse för regaliestöld

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kung Karl IX:s begravningskrona visade sig ha skadats efter stölden från domkyrkan i Strängnäs.
Foto: POLISEN
Kung Karl IX:s begravningskrona visade sig ha skadats efter stölden från domkyrkan i Strängnäs.
Regalierna hittades på en soptunna, markerad med ordet bomb, som placerats ovanpå en bil.
Foto: POLISEN/TT
Regalierna hittades på en soptunna, markerad med ordet bomb, som placerats ovanpå en bil.
22-åringen, täckt med en grå filt, under den syn som rätten gjorde i domkyrkan under förhandlingen. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
22-åringen, täckt med en grå filt, under den syn som rätten gjorde i domkyrkan under förhandlingen. Arkivbild

En 22-årig man döms till fyra och ett halvt års fängelse av Eskilstuna tingsrätt för att ha stulit begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Under sista förhandlingsdagen erkände 22-åringen stölden.

Mannen döms för grov stöld och försök till grov stöld. Domstolen skriver att den åtalade har erkänt att han gjort sig skyldig till grov stöld på det sätt som åklagaren påstått. Han har dock förnekat att han försökt att stjäla övriga föremål.

Det finns inga vittnen till stölden men tingsrätten finner att mannens erkännande tillsammans med de blodspår som hittats i kyrkan och på föremålen som hittades är tillräckligt för en fällande dom.

"Det är ställt utom rimligt tvivel att han tillsammans och i samförstånd med annan tillgripit de två begravningskronorna och riksäpplet på det sätt som åklagaren gjort gällande".

Fara för stöld

Mannen döms också, mot sitt nekande, för försök till grov stöld. Han har erkänt att han försökt nå ytterligare ett av de föremål som förvarades i montern men uppgett att han inte hade någon särskild plan för vilka föremål som han skulle ta.

Tingsrätten bedömer att det endast var tillfälligheter som gjorde att inte samtliga föremål stals och att det "förelåg fara" för att de skulle stjälas och dömer därför mannen även för försök till grov stöld.

Kommer tillbaka

Strängnäs Domkyrkoförsamling gläds åt att regaliestölden nu bit för bit nystas upp så att föremålen så småningom kan restaureras och återbördas till kyrkan.

"Vi gläds åt att regalierna är återfunna och att de kommer att kunna återställas till ett skick som är nära det som var innan stölden.Begravningsregalierna, som är en del av det gemensamma svenska kulturarvet, kommer att göras tillgängliga för allmänheten så snart det är möjligt", säger domprost Christofer Lundgren, enligt ett pressmeddelande.

När regalierna kan återbördas till kyrkan är ännu oklart och beroende av bland annat hur länge de måste vara i polisens förvar på grund av att utredningen förfarande pågår.

Händelsrik förhandlig

Det har varit en minst sagt händelserik rättegång i målet om den uppmärksammade kuppen. Mitt under förhandlingen dök de saknade regalierna plötsligt upp, i en soptunna som placerats på taket till en bil parkerad i Åkersberga, norr om Stockholm.

Några dagar senare kom beskedet att den åtalade 22-åringens dna hittats på två av de stulna föremålen. Dagen därpå beslutade mannen – som tidigare konsekvent nekat – att erkänna stölden.

Åklagaren hade yrkat på sex års fängelse, medan mannens försvarsadvokat Johan Eriksson ansåg att straffvärdet snarare låg på tre års fängelse. Detta bland annat då föremålen lämnades tillbaka relativt snabbt.

Två häktade

Ytterligare två unga män, en 26-åring och en 24-åring som enligt polisen är vänner till 22-åringen, har häktats misstänkta för grovt häleri, i samband med återbördandet av det kungliga guldet.

Två av de tre föremålen, ett riksäpple och Karl IX:s begravningskrona, visade sig ha skadats. Men de kommer förmodligen kunna återställas till ett gott skick, tror experten Susanne Silfverstolpe, som tidigare arbetat på auktionsfirman Bukowskis.

– Det är inte brott på metallen på kronan. Likadant är det med äpplet, det går att buckla ut. Det kommer kanske att vara små emaljskador eller pärlor som saknas, men det kommer att gå att få ett fullgott intryck ändå, har hon tidigare sagt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN