Ex-chefen för CIA: Trump är rädd för Putin

avNiklas Eriksson

President Donald Trump säger att han vill bygga goda relationer till Vladimir Putins Ryssland.

Förre CIA-chefen John Brennan har en annan tanke om Trumps relation till jätten i öst.

– Jag tror att han är rädd för Rysslands president, säger Brennan.

Efter Vladimir Putins omval ringde hans amerikanske kollega och gratulerade till jordskredssegern – mot sina rådgivares tydliga inrådan:

”GRATULERA HONOM INTE” ska Trump ha fått nedtecknat på sin ”fusklapp” inför samtalet.

Gratulationen har utlöst en lavin av kritik mot Trump.

Bland annat från den republikanske senatorn John McCain som kallat tilltaget för en ”kränkning”.

1 av 2 | Foto: Pablo Martinez Monsivais / TT / NTB Scanpix

Går till motattack på Twitter

Under tisdagen har Trump gått till Twittermotattack.

Presidenten skriver bland annat att det är en ”bra sak att komma överens med Ryssland, inte dåligt” och att Putin kan hjälpa USA att lösa ”problemen med Nordkorea, Syrien, Ukraina, Isis, Iran och den kommande kapprustningen”.

Trump menar också att han till skillnad mot sina företrädare har rätt egenskaper för att lyckas bygga upp goda relationer till jätten i öst. Han menar att ex-president Bush (oklart vem av dem) försökte men saknade ”skärpan”.

Demokraternas Obama och Bill Clinton ska också ha jobbat för att stärka banden till Ryssland men saknat ”energin” och ”kemin” för att lyckas.

”Kan göra hans liv svårare”

John Brennan, chef för CIA fram till 2017, har en annan teori om skälet till Trumps olivkvist mot Putin och Ryssland. Han menar att Donald Trump är rädd för Putin.

– Man kan spekulera i att Ryssland har något de kan vända mot honom personligen, något de har i rockärmen och kan ta fram för att göra hans liv svårare, säger John Brennan i MSNBC-programmet Morning Joe.

Brennan var CIA-chef när den beryktade ”Steele-rapporten” publicerades av amerikanska medier. Det är en underrättelserapport som gör gällande att Ryssland just har information om Donald Trump som kan användas för att pressa presidenten.

Det obekräftade innehållet i rapporten är sammanställd av den brittiske MI6-spionen Christopher Steeleuppdrag av en grupp demokrater knutna till Hillary Clintons valkampanj. Skandalrapporten ska bland annat ha innehållit uppgifter som Steele samlat på sig under sin stationering i Moskva.

Enligt ”Steele-akten” har regimen i Kreml i åratal stöttat Trump med bland annat fördelaktiga affärsuppgörelser och ryska underrättelseuppgifter. Men Ryssland ska inte bara ha strösslat fördelar över miljardären, enligt uppgifterna i ”Steele-rapporten”.

Foto: JONATHAN ERNST

Orgieliknande träffar

Ryska underrättelsetjänsten FSB ska också ha samlat in så kallat ”kompromat”, skadlig information, om den blivande presidenten.

Till exempel anklagas FSB i rapporten för att ha satt Trump i sexuella situationer med prostituerade i Moskva och Sankt Petersburg. Orgieliknande träffar som ska ha förevigats för framtida bruk av FSB, enligt ”Steele-rapporten”.

Uppgifterna är som sagt utöver att vara kontroversiella också helt obekräftade.

Anklagas för att sitta i knäet på Kreml

Men onsdagens intervju med Brennan har lett till vatten på kvarnen för dem som tror Trump sitter i knäet på Kreml.

– Självklart är det viktigt att stärka vår relation till Ryssland men faktumet att han en så svansviftande attityd mot Putin, inte har sagt något negativt om honom, är för mig ett tydligt tecken på att han har något att frukta, något väldigt allvarligt, säger Brennan MSNBC.

– Ryssarna har lång erfarenhet av herr Trump och de kan ha något som de kan avslöja.

Under dagen har Trump dock riktat hårda ord mot Ryssland.

Tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron uttalade sig Donald Trump om att länderna ställer sig bakom Storbritannien i ”efterdyningarna av Ryssland användning av kemiska vapen mot privatpersoner på brittisk mark”, uppger AFP.

Macron och Trump enades kring behovet av att ”agera för att hålla Ryssland ansvarigt”.

Dock tog inte Donald Trump upp ämnet om den förgiftade ex-spionen Sergej Skripal och dennes dotter Julia. De ska ha utsatts för ett massförstörelsevapen som uppges ha utvecklats i Ryssland. Storbritannien har tydligt pekat på rysk inblandning.

Ryssland och president Putin förnekar all inblandning i giftattacken.