Försökte köra på polis efter biljakt

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Föraren körde på en polis som beordrat honom att kliva ur bilen. Arkivbild.

En man och en kvinna i 25-årsåldern har anhållits misstänkta för försök till dråp efter att ha kört på en polis i Östersunds kommun. Vid gripandet sköt polisen verkanseld mot deras bil.

När en polispatrull sent på lördagskvällen försökte stoppa en stulen bil i Brunflo försökte föraren preja polisbilen av vägen. Polispatrullen prejade tillbaka – och fick stopp på bilen som fastnade i en snödriva.

När polisen beordrade mannen och kvinnan att kliva ur varvade föraren i stället upp bilen, som lossnade från snödrivan och körde i full fart mot patrullen.

En polis träffades av fordonet. I samband med påkörningen avlossade polisen verkanseld, ett skott som tog i ett av däcken på bilen. Polisen klarade sig utan allvarligare skador.

– Skadorna är försumbara, säger Michael Lundberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Mannen och kvinna greps på platsen och anhölls under söndagen misstänkta för dråpförsök. Han är även misstänkt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, narkotikabrott och brott mot knivlagen.

– Men de är gripna och anhållna för försök till dråp. De andra brotten följer med på köpet och är inte häktningsgrundande, säger Michael Lundberg.

En anmälan har också gjorts till polisens avdelning för särskilda utredningar, vilket är rutin när polisen skjuter verkanseld.