Förare bakom misstänkt rasistattack häktad

Foto: Marcel Kusch/AP/TT
Polisavspärrningar vid en gata i Bottrop på nyårsdagen, morgonen efter bilattacken som misstänks ha varit riktad mot nyårsfirande utlänningar.

avTT

NYHETER

En 50-årig man som kört på och skadat flera människor i Tyskland har häktats misstänkt för försök till mord. Gärningsmannen motiverades av hat mot utlänningar, enligt polisen.

Åtta personer, varav två barn, skadades när gärningsmannen körde sin bil in i nyårsfirande folksamlingar i städerna Bottrop och Essen i västra Tyskland. Han greps senare samma natt.

Sju av offren kommer från Syrien och Afghanistan medan den åttonde mannen beskrivs som en tysk medborgare med turkiska rötter. Bland offren finns en fyra år gammal pojke och hans 29-åriga mor liksom en 10-årig flicka, enligt ett uttalande från polisen.

Tillståndet för en 46-årig kvinna som skadades allvarligt är inte längre livshotande sedan hon opererats.

Polisen beskriver attacken som motiverad av förarens fientlighet mot utlänningar. Delstatsministern Herbert Reul fyller i att den misstänkte 50-åringen "hade en tydlig avsikt att död utlänningar".

Den misstänkte fällde rasistiska kommentarer i samband med att greps i närheten av Essen, enligt polisen.

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare. Enligt den tyska nyhetssajten Spiegel Online har han tidigare behandlats för schizofreni.