Åklagaren: Skickade pengar som landade hos IS

avTT

1 av 3 | Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Vakter och avspärrningsband vid ingången till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, där förhandlingen mot de sex männen hålls.

Förhandlingen mot de sex män som misstänks för terrorrelaterade brott har inletts.

Första dagen ägnas åt misstankarna mot en av männen som ska ha skickat pengar till två personer inom terrorgruppen IS.

Den 34-årige mannen ska ha träffat männen när de befann sig i Sverige, enligt åklagaren.

– 34-åringen är misstänkt för att skickat pengar från Sverige via en mellanhand i Turkiet. Pengarna har landat i Syrien hos två personer och det är de här två personerna som den här åtalspunkten handlar om. De här två personerna har stridit inom ramen för IS under den här tiden. 34-åringen känner de här två personerna sedan tidigare, säger åklagaren Per Lindqvist när han berättar för rätten om misstankarna mot mannen.

De två IS-anhängarna ska ha vistats i Sverige under en tid och enligt åklagaren har 34-åringen träffat dem här.

Krypterade appar

Förhandlingens första dag inleddes vid 10-tiden, efter en nära timslång paus då uzbekiska tolkar först inte fanns på plats.

Först ut är åtalspunkt nummer ett, som rör "brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet". En av de sex åtalade, den 34-årige mannen, ska ha skickat nära 18 000 kronor utomlands – pengar som skulle komma IS verksamhet till gagn, enligt åklagaren.

Precis som terrordömde Rakhmat Akilov har 34-åringen använt krypterade appar för att kommunicera med sina kontakter utomlands och precis som Akilov har han använt svenska telefonnummer för att skapa konton på apparna – konton som sedan har använts utanför Sverige.

Förhandlingen hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, där sådana som anses vara högriskmål hålls. På andra sidan en förstärkt glasvägg sitter de tilltalade och deras advokater, med åklagarna på ena sidan och rättens ordförande framför sig.

De är klädda i fångvårdens gröna kläder, någon grå och lila t-shirt och de omges av vakter. Även poliser finns på plats i rättssalen och på åhörarplats.

Kemikalier och gasmasker

Ytterligare fem män misstänks för terrorfinansiering. Tre av dem har också åtalats för förberedelse till terrorbrott, en 46-åring och en 30-åring från Uzbekistan och en 39-åring från Kirgizistan, ska ha skaffat stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning.

Enligt Säkerhetspolisens utredning har de inblandade männen planerat brotten via chattappar som Telegram och Whatsapp. Åklagaren anser att samtalen styrker att tre av männen planerade ett terrorattentat samt att de har koppling till IS.

Samtliga åtalade nekar till anklagelserna.

– Misstankarna mot min huvudman är fullständigt grundlösa. Det finns inget som helst rimligt skäl att väcka ett åtal mot honom, har 46-åringens advokat Thomas Olsson tidigare sagt till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Uzbekistan

Syrien