Sverige näst bäst i arbete mot barnövergrepp

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Sverige kommer på andra plats i ett nyligen upprättat index över länders arbete mot sexuellt utnyttjande av barn. Barnet på bilden agerar modell och har inget med texten att göra. Arkivbild.

Sverige kommer på andra plats när The Economist rankar 40 länders arbete mot sexuella övergrepp mot barn. På de tre översta platserna finns Storbritannien, Sverige och Kanada.

The Economists lista toppas av länder med väl utvecklade strategier för att motverka övergrepp mot barn. Sverige och Kanada får beröm för att länderna erbjuder barn en bra övergripande miljö och har stark lagstiftning som ska garantera barns rättigheter.

I botten av rankningen återfinns Pakistan, Egypten och Moçambique.

Listan har skapats enligt ett nytt index som är tänkt att mäta länders arbete mot utnyttjande av barn. I den studie som ligger bakom rankningen konstateras dock att det saknas data för att mäta och förstå vidden av problemet. Bara hälften av de länder som ingår i studien samlar in nationella data om sexuellt eller annat utnyttjande av barn.

Vidare framgår att pojkar ofta överses i lagstiftning som rör sexuella övergrepp mot barn. 21 av de 40 länder som omfattas av The Economists index saknar skydd för pojkar inom ramen för sina lagar om våldtäkt mot barn.

I de länder som ingår i undersökningen bor 70 procent av världens befolkning under 19 års ålder.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM