Misstänkt mördare kidnappade kvinna – flydde till Sverige

Mördad man hittades vid brinnande hus i Finland – frun kidnappades till Luleå

avJamshid Jamshidi

En man hittades brutalt mördad vid ett övertänt hus i Finland.

Sen kidnappades mannens fru och fördes till Sverige i en röd bil.

Efter en stor spaningsinsats slog insatsstyrkan till mot ett hotell i Luleå och grep den misstänkta mördaren – och frigav den kidnappade kvinnan.

En stor polisinsats pågick vid ett hotell i centrala Luleå under fredagen. Tungt beväpnad polis omringade hotellet och slog till under natten.

Luleåpolisen var förtegen om insatsen men uppgav att en man greps efter att de blivit kontaktade av polisen i Finland kring ett människorov. Enligt uppgifter till Aftonbladet handlade det om en kidnappad kvinna.

Enligt flera källor till Aftonbladet kopplas ärendet till ett mord som begåtts under torsdagen i Finland. Varken åklagare eller Luleåpolisen vill kommentera uppgifterna.

Finska polisen bekräftar dock att man på torsdagsmorgonen larmades till ett övertänt hus i en mindre stad i norra Finland. På platsen hittades en mördad man i 60-årsåldern.

Mördade mannens fru kidnappad

Två personer greps misstänkta för mordet.

Samtidigt gick polisen ut med en efterlysning i Finland i jakten på den tredje misstänka mördaren och uppmanade alla som sett en röd personbil av märket Kia att direkt ringa 112. Man uppgav också att mannen kan vara väldigt farlig.

De lyckades senare få fram uppgifter om att den tredje mordmisstänkte mannen kan ha kidnappat en kvinna och flytt till Sverige. Finska polisen kontaktade Norrbottenpolisen som lyckades spåra bilen till hotellet i centrala Luleå.

När insatsstyrkan bröt sig in i hotellrummet för att gripa mannen hittades även kvinnan – som visade sig vara fru till det finska mordoffret, uppger källor för Aftonbladet.

”Väldigt allvarligt brott”

Kvinnan ska enligt Aftonbladets källor ha blivit misshandlad under kidnappningsdramat. Skadeläget är okänt, men hon fördes till sjukhus under fredagsmorgonen.

Åklagaren i fallet är väldigt förtegen och vill inte kommentera uppgifterna. Hon säger dock att ”människorovet börjat i Finland och slutat i Luleå”.

– Jag vill inte gå in på något mer än att det här är ett väldigt allvarligt brott och att de har tagit sig från Finland till Sverige där gripandet senare skett och att misstanken är att människorovet även pågått i Sverige, säger Sara Nilsson, åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Mannen, som är 34 år, häktades under måndagen av Luleå tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för människorov. 34-åringens advokat vill inte kommentera hur hans klient ställer sig till anklagelserna.

Åklagaren uppger att finska polisen nu samverkar med polisen i Sverige och utreder brottet tillsammans.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mord

Luleå

Finland

AB Voice