Dror Feiler

Döms för störande saxofonspel

Av: 

Lilian Andersson

NYHETER

Vänsterpartisten Dror Feiler störde SD med Pippi Långstrump – får böter

Här förs Dror Feiler (V) bort av polisen från Farsta centrum. Under ett tal av Björn Söder (SD) dök Feiler upp med sin saxofon för att protestera.
Här förs Dror Feiler (V) bort av polisen från Farsta centrum. Under ett tal av Björn Söder (SD) dök Feiler upp med sin saxofon för att protestera.

Vänsterpartisten Dror Feiler, 63, störde Björn Söders valtal med högt saxofonspel.

Nu döms han för sina musikaliska tilltag till 80 dagsböter, 10 400 kronor.

– Det är en besvikelse att jag blivit dömd, säger Dror Feiler. Det här är en politisk dom, rättsväsendet ställer sig på rasisternas sida.

Då Aftonbladet intervjuade Dror Feiler när åtal väcktes i vintras sa han att han inte skulle betala några böter ifall han dömdes.

Det tänker han inte göra nu heller och domen ska självklart överklagas, säger han.

– Jag tycker domen är ganska hård, jag får 10 000 kronor i böter, i ett liknande fall i Jönköping blev det en krona i böter. Där visade rätten ändå en slags förståelse, säger han.

Spelade Pippi-låten

Dror Feiler är ändå oerhört glad över det stöd han mötts av i sociala medier.

– Man vill starta en insamling för att betala böterna, en solidaritetsfond för andra som blir dömda för liknande fall.

Dror Feiler åtalades för att ha stört den förre partisekreteraren Björn Söders valtal i Farsta den 23 maj förra året genom att spela ”Här kommer Pippi Långstrump” på saxofon och använda störande ljud ur bandspelare.

De andra tillfällena misstänktes han ha stört ordningen med skrik och ramsor i megafon då partiledaren Jimmie Åkesson talade vid Norrmalmstorg i Stockholm den 24 maj och vid Nytorget den 13 september.

Tingsrätten dömer Dror Feiler till 80 dagsböter á 130 kronor för ohörsamhet mot ordningsmakten och våldsamt motstånd. Den anser att han vid tre tillfällen inte brytt sig om att följa polisens uppmaningar att sluta störa.

Åklagaren använde en film av en dokumentärfilmare på plats i Stockholm, som visar hur poliser flera gånger går fram och talar till Dror Feiler och hur han sätter igång talkörer, där folk vid ett fall ”svarar”.

Spjärnade emot

Flera poliser har vittnat om att de sagt till Dror Feiler att dämpa sig, i vissa fall har han då blivit än mer högljudd.

Han har spjärnat emot med fötter och armar då polis fört bort honom.

Dror Feiler hävdar fortfarande att han inte begått något brott och att han besökt Sverigedemokraternas valmöten för att uttrycka sin avsky över partiets ideologi och för nyttja sin yttrandefrihet. Inte för att störa.

– Konstigt att domstolen inte kan se det. Det var andra som skrek minst lika mycket men det var mig man arresterade och påstod att jag var någon slags ledare. Det är bisarra saker man påstår.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dror Feiler

Sverigedemokraterna

Björn Söder