Uppgifter: Kasselstrands sista desperata försök

Uppdaterad 2015-09-13 | Publicerad 2015-04-27

Gustav Kasselstrand försökte pressa en medlem i partistyrelsen att rösta mot uteslutning.

Han hotade med att läcka hemligheter om ledamoten Sven-Olof Sällström om han röstade för att SDU-ordföranden skulle uteslutas, erfar Aftonbladet.

– Om han ser det jag sa som ett hot är han mer än lovligt naiv, säger Kasselstrand.

En enig partistyrelse valde i dag att rösta för att SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand skulle uteslutas ut Sverigedemokraterna. Det hela kom efter flera veckor av öppna konflikter mellan ungdomsförbundet och SD.

In i de sista försökte dock Kasselstrand att påverka medlemmar i partistyrelsen, erfar Aftonbladet. Sent på söndagkvällen pratade han på Facebook med Sven-Olof Sällström, en av ledamöterna i SD:s partistyrelse.

Sällström återgav den nattliga diskussionen under måndagens partistyrelsemöte, berättar Aftonbladets källor.

Kasselstrand ska dels ha hotat med att gå ut med vissa detaljer ur Sällströms privatliv men också att avslöja att Sällström ska ha sagt att han själv blivit "mer radikal" sedan han gick med i Sverigedemokraterna. Men det fick inte Sällström att ändra sin åsikt - han röstade för uteslutning.

Flera ledamöter ska ha reagerat med avsky, inte minst för att Kasselstrand en gång i tiden arbetade som Sällström politiska sekreterare och att de har stått varandra nära.

Hanna Wigh ville ha Hahne kvar i partiet

Förutom den förre partiledaren Mikael Jansson, suppelant i styrelsen och utan rösträtt, var det bara ledamoten David Lång som argumenterade för att Kasselstrand skulle få vara kvar i partiet, enligt Aftonbladets källor.

Men Lång tog till orda innan Sällström berättade om det nattliga samtalet och och när Kasselstrands öde väl avgjordes var det ingen som begärde rösträkning.

Partiledningen presenterade även bevis på att åtminstone en medlem i högerextrema Nordisk ungdom varit dubbelansluten till SDU. Dessutom presenterades bevis på att Kasselstrand och Hahne haft djupgående kontakter med tidsskriften Fria Tider, som gruppledaren Mattias Karlsson beskrivit som neo-fascistisk. 

Före detta partisekreteraren Björn Söder, ledamot i partistyrelsen och verkställande utskottet, säger så här om uteslutningen av Kasselstrand:

– Han har ljugit mig, partistyrelsen och svenska folket rakt upp i ansiktet. Det gör man inte ostraffat, säger Söder.

Även SDU:s vice ordförande William Hahne uteslöts. I hans fall var det bara ledamoten Hanna Wigh som opponerade sig. Hon ansåg att bevisningen mot honom var tunn och att han stod under Kasselstrands dåliga inflytande, enligt Aftonbladets källor.

"Då är han mer än lovligt naiv"

Kasselstrand själv säger så här om samtalet med Sällström på söndagskvällen:

– Jag snackade med Sven-Olof i går och sa att jag tyckte det var tråkigt att han väljer att rösta för uteslutning efter all den vänskap vi har haft genom alla år.

Du sa ingenting som kunde uppfattas som ett hot?

– Det enda jag sagt till honom är att jag vet vilken relation vi har haft. Han borde veta att jag inte är någon extremist och jag vet att han inte heller är det, även om man har en politiskt inkorrekt jargong och skämtar med varandra. Jag sa att "jag kommer aldrig hänga ut dig, Sven-Olof, trots att du förstör vår vänskap"

SDU-ordföranden menar att det inte alls är tal om något hot.

– Om han ser det som ett hot, då är han mer än lovligt naiv.

Sven-Olof Sällström vill själv inte kommentera uppgifterna.

"Har inga kommentarer kring dagens ps-möte och de ärenden som avhandlats", skriver han i ett sms till Aftonbladet.