Svensk FN-topp suspenderad efter läckt barnsexrapport

Den svenske FN-toppen ska ha avslöjat franska soldaters sexövergrepp mot svältande pojkar i Centralafrikanska republiken.

Nu uppges Anders Kompass ha blivit tagen ur tjänst – för att han läckt en intern rapport om händelserna till franska åklagare.

"FN måste ha nolltolerans mot sexuella övergrepp mot barn", säger svenska UD:s rättschef Anders Rönquist i ett uttalande.

Den högt uppsatte svenske FN-tjänstemannen hamnade i centrum av en internationell skandal på onsdagen när The Guardian publicerade uppgifter om en intern FN-rapport med graverande uppgifter om sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

Övergreppen ska ha skett under slutet av 2013 samt 2014 när FN-operationen Minusca drogs i gång i landet.

Enligt rapporten ska franska soldater från den fredsbevarande FN-styrkan, mer eller mindre metodiskt, ha våldtagit och utnyttjat unga hemlösa pojkar i utbyte mot mat och husrum. Övergreppen ska företrädesvis ha skett på ett center för flyktingar i huvudstaden Bangui - som de franska soldaterna var satta att vakta.

Många drabbade

Rapporten bär titeln "Sexuella övergrepp mot barn utförda av internationella väpnade styrkor" och i texten uppges flera av de underåriga offrens beskriva hur de franska soldaterna agerat under det fredsbevarande uppdraget. Barnen ska också ha kunnat lämna detaljerade beskrivningar av förövarna.

Ett av barnen, en 11-årig pojke, uppges berätta att han utsattes för sexuella övergrepp när han var ute och letade efter mat. En 9-årig pojke berättar hur två franska soldater tvingat honom och hans vän att utföra en sexuell akt vid ett flyktingcenter efter att de letat mat i närheten av en FN-checkpoint i området.

Samtidigt uppges de intervjuade barnen bara vara ett fåtal av de många barn som utsatts av FN-soldaterna.

Togs ur tjänst

Rapporten är stämplad som konfidentiell på varje sida - och tack vare en visselblåsare inom FN ska rapporten nu ha hamnat på franska åklagares bord. Åklagarna ska också ha besökt Bangui för att utreda saken på plats.

– En förundersökning inleddes av åklagare i Paris den 31 juli 2014. Utredningen pågår, säger en talesperson för franska justitiedepartementet, enligt Reuters.

Enligt The Guardian är visselblåsaren den svenske topptjänstemannen inom FN, Anders Kompass, 59. Fram till förra veckan då han togs ur tjänst arbetade han på Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR.

Aftonbladet har inte lyckats nå Anders Kompass för en kommentar men svenska UD bekräftar skeendet.

Enligt The Guardian valde Anders Kompass att läcka rapporten eftersom FN inte vidtagit några åtgärder för att stoppa de sexuella övergreppen mot utsatta barn.

Ban Ki-moon kritisk

Tidningen uppger att han nu utreds av FN:s avdelning för personalkontroll, OIOS, för att ha brutit mot de interna reglerna genom att läcka en hemlig rapport. Nu riskerar Anders Kompass, som arbetat med humanitärt bistånd i över 30 år, att få sparken. Bakom hotet om uppsägning står så högt uppsatta FN-chefer som Zeid Raad Al Hussein, FN:s höga kommissionär för mänskliga rättigheter, samt FN:s kabinettschef Susanna Malcorra, enligt FN-dokument.

Under onsdagskvällen uttalade sig också FN:s högste chef, generalsekreteraren Ban Ki-moon, genom ett uttalande. Han vänder sig emot att rapporten läckte i "oredigerad form" med namn på vittnen, offer och utredare, vilket är ett "allvarligt brott mot reglerna". "Vår preliminära bedömning är att sådant beteende inte är 'whistleblowing'", avslutas uttalandet.

– I uttalandet nämns ingenting om barnen. Det är vedervärdigt. Dessa fruktansvärda brott har begåtts och allt FN kan tänka på är om protokoll har följts eller inte. Det är häpnadsväckande, säger säger Paula Donovan från människorättsorganisationen Aids Free World i USA, som läckte rapporten till the Guardian, till Svenska Dagbladet.

The Guardian skriver att behandlingen av Anders Kompass nu riskerar att utlösa en större diplomatisk strid. I veckan ska den svenska FN-ambassadören Olof Skoog ha varnat högt uppsatta FN-tjänstemän för att det "inte skulle vara en bra sak om den höga kommissionären för mänskliga rättigheter tvingade" Anders Kompass att avgå. Den svenske ambassadören ska också ha hotat med att börja uttala sig öppet om ärendet om Anders Kompass får sparken, vilket skulle leda till en "ful och skadlig debatt".

"Är oroande"

Svenska UD är oroat över behandlingen av Anders Kompass. I ett skriftligt uttalande uppger rättschefen Anders Rönquist att han fått besked om att svensken blivit suspenderad i avvaktan på en utredning som ska göras av FN:s internrevisorer.

Han skriver vidare att: "Vad som är oroande är att uppgifter gör gällande att den suspendering Kompass nu är föremål för är kopplad till att han lämnat vidare information till berört land om misstänkta sexuella övergrepp mot barn i en internationell insats".

"FN måste ha nolltolerans mot sexuella övergrepp mot barn och verka för att misstankar om sådana övergrepp utreds".

Aftonbladet har sökt utrikesminister Margot Wallström som arbetade som FN-representant med särskilt fokus på sexuellt våld i krig 2010-2012. Via pressekreteraren Per Boman avböjer hon att kommentera och hänvisar i stället till UD:s rättschef.

Publisert: