Flera gripna under rysk Prideparad

Flera demonstranter har gripits av polis vid Prideparaden i Moskva, som hålls trots att myndigheterna förbjudit den.

Hbtq-aktivisterna har även blivit angripna av motdemonstranter, uppger nyhetsbyrån AFP.

Flera personer greps när den ryska hbtq-rörelsen för tionde året i rad försökte genomföra en Prideparad i Moskva.

– Det finns ingen laglig grund att hålla den här demonstrationen, sade Aleksej Majorov, chef för Moskvas säkerhets- och antikorruptionsavdelning, till ryska Interfax inför demonstrationen.

Det brydde sig emellertid inte hbtq-rörelsen om. Flera personer har gripits i centrala Moskva och aktivisterna blev även attackerade av motdemonstranter, uppger nyhetsbyrån AFP.

"Gripen och slagen under Moskvas tionde Prideparad. Vi är gripna! De har troligtvis brutit ett finger på min vänstra hand", skrev Nikolaj Aleksejev, som grundade evenemanget 2005, i ett inlägg på Twitter.

– Situationen för hbtq-personer i Ryssland är mycket allvarlig och ska ses i en kontext av den allmänna försämringen av grundläggande mänskliga och demokratiska rättigheter som pågår i landet, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, till TT.

Den senaste försämringen skedde enligt henne för mindre än en vecka sedan då en ny lag undertecknades av president Vladimir Putin. Lagen innebär att icke önskvärda organisationer förbjuds att verka och att deras volontärer och personal riskerar böter och vid upprepad "brottslighet" fängelse.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN