Osynliga halkan slår till i stora delar av Sverige

avNiklas Svahn

Nu slår halkan till i stora delar av södra Sverige. Från klockan 15 till sent i natt råder lokal frosthalka i Svealand och Götaland.

Flera olyckor har rapporterats tidigare i dag, senast vid 13-tiden på E4:an.

– När vi kör förbi ett skuggat område är det världens blixthalka, säger en bilist till Aftonbladet.

Saltbilarna kommer att ha fullt upp i stora delar av södra Sverige under eftermiddagen och kvällen, meddelar Trafikverket. I sin halkriskkarta varnar man från klockan 15 och framåt för lokal frosthalka – och värst är det på västkusten.

– Under den här årstiden, även om man tycker att det är torrt ute, så finns det risk för halka, säger Thomas Pihl på Trafikverkets pressjour.

Och det troliga är att halkan inte syns. Vägarna kan vara torra och fina långa sträckor men plötsligt är det halt. Särskilt utsatta områden är vägar längs med öppet vatten.

– Det kan också vara halt när man kommer ner i dalgång eller kör in i skuggpartier. Där är det kallare eller fuktigare i luften.

”Blir kalla vägytor”

Flera trafikolyckor har inträffat under dagen på grund av halkan. En bilist som ringer till Aftonbladet är riktigt förbannad på att saltbilarna inte varit ute vid ett parti på E4:an i höjd med Oxelösund.

– När vi kör förbi ett skuggat område är det världens blixthalka. Fyra bilarna bakom oss har svårt att hålla sig på vägen. Nu när vi har hämtat våra grejer då hade det hänt en olycka där, säger bilisten.

Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, förklarar att kallare luft kommer att dra ner över Sverige under dagen och att vägbanor kan frysa på.

– Det blir kallare i luften och även på vägytan och den fukt som då finns i luften kan kondenseras och bli frost, säger hon.

Framförallt i Götaland kommer luftfuktigheten att vara hög under kvällen och natten. Temperaturen väntas ligga mellan minus 3 och plus 2 grader. I Svealand blir det något kallare, mellan minus 5 och minus 1.

Fyra bilar i krock

Vid 14.30-tiden krockar fyra bilar på E4:an norr om Norrköping.

Två personer skadas i samband med olyckan och åker till sjukhus med ambulans. Senare kommer uppgifter på att de skadats lindrigt.

– En bil ligger i diket och de andra tre ska vara kvar på vägen, säger Christer Viktorsson, vakthavande befäl på polisen i Östergötland.

Polisen är vid 15.30-tiden kvar på platsen för att leda om trafiken.

”Ha rätt utrustning”

Trafikverket drar en skarp gräns för halkan, som slutar ungefär vid Norrlandsgränsen. I norra Sverige har man snö på vägarna och där är ingen ny halka på gång, enligt Sandra Andersson.

Uppmaningen är att ha rätt utrustning med sig, som bogserlina, mobiltelefon, startkablar och isskrapa. Ha även varma kläder då en bil snabbt blir kall om den blir stående i diket.

– Man ska ha rätt utrustning och ta god tid på sig, säger Thomas Pihl på Trafikverket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik