Här jobbar polisen i tröja med dödshot

Av: Lindah C Mohlin, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Budskapet på insatspolisens t-shirt ifrågasätts

1 av 5

Under ett tillslag fångades en insatspolis på bild – med texten ”Jiddrar du så dör du” tryckt på sin tröjärm.

Nu ifrågasätts budskapet.

– Det är helt oacceptabelt, säger Peter Sälling, tf sektionschef för insatsstyrkan i Stockholm.

Lista: Här är polisens tabbar

Efter en skottlossning i Jakobsberg, norr om Stockholm, i slutet av april hjälpte insatsstyrkan i Stockholm till vid ett tillslag mot en lägenhet.

Kanske uppseendeväckande i sig, men det är framför allt en detalj på en av insatspolisernas klädsel som väckt starka känslor.

På bilder som en frilansfotograf tagit ses en text på en av polismannens t-shirt – ”Jiddrar du så dör du”. Med jiddra menas ungefär jävlas eller tjafsa.

”Ogenomtänkt och olämpligt”

Bilden har den senaste tiden spridits i sociala medier. Många är upprörda och ifrågasätter om det är okej för en polis i tjänst att ha en sådan tröja på sig.

I går kväll fick också Peter Sälling, tillförordnad sektionschef för insatsstyrkan i Stockholm, kännedom om saken.

– Det är helt oacceptabelt, det är inte okej, säger han.

Polismannen på bilden tycks vara civilt klädd och Peter Sälling berättar att de jobbar i både civila kläder liksom i myndighetens.

– Vi jobbar civilt i vissa ärenden och ska smälta in, om man sedan får ett jobb och får jättebråttom får man ta på sig skyddsutrustningen utanpå.

Han säger att det i det här fallet exempelvis skulle kunna röra sig om en reklamtröja, men understryker samtidigt att det ändå inte är okej.

– Det spelar ingen roll. Som polis måste man tänka på vilken klädsel man har, det handlar om sunt förnuft också. Som jag ser det handlar det om ett ogenomtänkt, olämpligt uppträdande, säger Peter Sälling.

”Var jätteångerfull”

Han fortsätter:

– Att vara polis på ett sånt här ställe är ett extra stort ansvar. Man måste vara extra noga med hur man för sig och hur man ser ut. Vi jobbar ständigt med de bitarna. Jag tycker att min personal är väldigt bra på det i vanliga fall, det är därför det är så olyckligt.

Kan budskapet på t-shirten uppfattas som att enskilda poliser har den här attityden?

– Risken finns ju och det är det som är så otroligt tråkigt. Allt det goda vi gör i vardagen, och så hamnar fokus på en sådan här sak. Ingen jag känner till i min personal har någon attityd åt det hållet, det är i stället så att de är noga utvalda för att ha bra mentala egenskaper och så vidare. Och det är inte i den andan. Tack och lov har det inte hänt tidigare och vi får hoppas att det här är sista gången också.

Peter Sälling har under måndagen haft ett samtal med polismannen i fråga.

– Jag har förklarat allvaret och han var fullt medveten om det och var jätteångerfull. Han har jobbat i många år och skött sig jättebra. Han förstår hur tokigt det blivit, säger han och fortsätter:

– Jag tror att hela sektionen fått sig en tankeställare som gör att något likande inte kommer att hända igen.

Publicerad: