Titta! Vilka supermånar

avOskar Forsberg

NYHETER

I september får du uppleva två ovanliga månfenomen

Lite senare samma natt uppenbarar sig nästa fenomen - blodmåne.

September är månaden att bli mångalen i.

Snart blir det både blodmåne och supermåne.

– Det kan bli en väldigt vacker upplevelse, säger Peter Linde på Svenska astronomiska sällskapet till Newsner.

Klockan 02.00 måndagen den 28 september är månen extra nära jorden. Fenomenet kallas för supermåne. Det inträffar bara när det är fullmåne.

Vid supermåne upplever vi månen som allra störst.

– Månen kommer att uppfattas som större, men det är en illusion. Egentligen är månen åtta procent närmare än medelavståndet, säger Peter Linde till Newsner.

Två gånger varje år

Lite senare samma natt uppenbarar sig nästa månfenomen för alla nattsuddare.

Några minuter efter att supermånen uppenbarat sig försvinner den. Vid tretiden hamnar jorden precis mitt emellan månen och solen. Det kallas också för total månförmörkelse.

- Det börjar runt klockan 03 och blir totalt vid 04.10. Sedan kommer månen att vara inne i skugga till ungefär 05.30, säger Peter Linde.

Månförmörkelser inträffar cirka två gånger varje år. Ibland är de delvisa, ibland totala.

En total månförmörkelse, som inträffar nu den 28 september, innebär dock inte att månen blir helt osynlig. Vi kommer fortfarande att kunna se den - och dess­utom uppfatta den som glödande röd eller orange.

Nästa gång blir 2033

Förklaringen är att skuggan inte är helt svart utan innehåller ett rött ljus som bildas av solens ljus när det filtreras genom jordens atmosfär - därav det dramatiska namnet blodmåne eller ”blood lunar eclipse” på engelska.

Bäst ser du supermånen och blodmånen om du har fri sikt mot horisonten i sydvästlig riktning. Senast de båda mån­fenomenen inträffade samtidigt var 1982. Nästa gång blir inte förrän 2033.

Fenomenet är inte helt slut förrän lite över klockan sju på morgonen. Om du planerar att följa hela skådespelet kan det vara idé att förvarna jobbet redan nu.

Så att chefen inte undrar över dina blodsprängda ögon på måndagsmorgonen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Astronomi