Tre döda efter skottlossning i Colorado Springs

Gärningsmannen gav upp efter fem timmar

Tre personer dog och flera skadades efter en skottlossning vid en abortklinik i Colorado Springs, USA på fredagen.

Skytten barrikaderade sig i byggnaden i flera timmar innan han till slut gav upp.

Vid 01, svensk tid, kunde gärningsmannen gripas av polis.

Skottlossningen inträffade under fredagen i anslutning till en Planned parenthood-klinik i Colorado Springs, i den amerikanska delstaten Colorado, vid 20-tiden, svensk tid.

Tolv personer – både civila och poliser – fördes till sjukhus med skador, uppgav distriktåklagaren Dan May enligt Denver Post, efter att den ensamme skytten hade gripits vid 01-tiden, svensk tid. En timme efter gripandet kom de första uppgifterna om dödsfall och under lördagsnatten bekräftade Colorado Springs borgmästare John Suthers att tre personer, varav en polis, hade dött av sina skador.

– Vi sörjer förlusten av två civila offer och vi sörjer förlusten av en väldigt modig polis, säger Suthers under en presskonferens enligt CNN.

Den döde polisen identifierades som 44-årige Garrett Swasey, skriver amerikansk media.

Polis omringade byggnaden

Allmänhet och media uppmanades att hålla sig undan samtidigt som gatorna runt kliniken spärrades av. Skytten, som beskrivs som en vit man i 40-årsåldern, iklädd lång rock och hatt, ska ha barrikaderat sig inne i byggnaden. Polisen uppger att han hade beväpnat sig med någon form av gevär eller automatkarbin.

– Det kan finnas gisslan, sa polistalespersonen Catherine Buckley till CNN när insatsen fortfarande pågick.

Poliser med dragna vapen omringade kliniken och även insatsstyrkan ryckte ut till platsen.

Situationen pågick i närmare fem timmar och vid ett flertal tillfällen hördes hur nya skott avlossades.

Via en öppen polisradiokanal uppgavs gärningsmannen sitta på en stol i klinikens reception med sitt vapen i knät.

Gav upp – efter fem timmar

Strax före 01, svensk tid, uppgav polisen på radion att den misstänkte hade gett upp och gripits.

Motivet till skjutningen är ännu oklart men larmet kom från och händelserna har sedan start kretsat kring den aktuella Planned Parenthood-kliniken, som ligger i en byggnad i närheten av en stor livsmedelsbutik och en bank.

Ägaren till en närliggande frisörsalong ska enligt The Gazette ha hört omkring 10-20 skott avlossas inom loppet av fem minuter.

Samtidigt som skottdramat pågick arbetade polisen för fullt för att få ut alla personer som fortfarande uppgavs befinna sig inomhus. Enligt The Gazette kommunicerade polisen bland annat med tre personer över telefon som uppgavs vara instängda i ett klädskåp.

Presidenten informerades

NBC News rapporterade strax efter halv elva svensk tid att president Barack Obama informerats om situationen i Colorado Springs.

Efter midnatt svensk tid uppgav Catherine Buckley, talesperson vid polisen i Colorado Springs, för CNN att gärningsmannen tagit med sig väskor in i byggnaden, vilket gjorde att polisen vidtagit alla möjliga säkerhetsåtgärder. Efter gripandet började man undersöka byggnaden för att se om det fanns fler personer kvar i byggnaden och förbereda ett genomsökande efter misstänkta föremål.

Kritiserad abortklinik

Colorado Springs har omkring 400 000 invånare. Planned Parenthood är en nationell vårdgivare i USA som arbetar för sexuell och reproduktiv hälsa. Organisationen driver nästan 700 vårdcentraler över hela landet, enligt sin webbsajt. De får statligt stöd och dess verksamhet har ifrågasatts av konservativa politiker i USA.

Den aktuella kliniken i Colorado Springs har på senare år varit föremål för upprepade protester och som en följd flyttat till sin nuvarande plats, uppger Reuters. Abortmotståndare ska ha kallat den för en ”fästning”.

Lite senare gick Planned Parenthood även ut med ett offentligt uttalande med anledning av händelserna i Colorado.

”Vi har ännu inte fått hela bilden eller motiven bakom denna kriminella handling klara för oss, och vi vet inte om Planned Parenthood var målet för den här attacken”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN