Psykologens isande experiment

Publicerad:
Uppdaterad:

116 dagar i rad har psykologen Oskar Henrikson tagit sig ett morgondopp i Årstaviken i Stockholm. Han gör det som ett experiment, hur många dagar tar det att skapa en vana?

– Det är ju lite sjukt att man längtar efter ett morgondopp, säger han när han kliver upp ur vattnet.

När Aftonbladet följer med Oskar Henrikson på badutmaning visar kvicksilvret minus två grader. På bryggan ligger det frost och i vattnet är temperaturen blygsamma fyra grader. På vägen från lägenheten till strandkanten går Oskar varje dag förbi en byggarbetsplats där Gert Johansson jobbar.

– Det är inte klokt! Det är för kallt säger jag till honom, säger Gert Johansson.

Tar 66 dagar att skapa en vana

Oskar Henrikson jobbar som psykolog och hade hört att det tar i snitt 66 dagar att skapa en vana. Trots att han hatar att frysa så valde han att testa hur många dagar det krävdes innan han kropp började längta efter ett kallt morgondopp. Svaret är 40.

– Jag märkte att efter dopp 40 så började jag längta, då är man ju lite knasig, säger han.

Med raska steg kliver Oskar ner för stegen. Han tar ett djupt andetag och kastar sig bakåt i vattnet.

– Man ångrar aldrig ett dopp, säger han.

”Mår så himla bra”

Oskars experiment är egentligen över i och med dopp 100 men han har ändå fortsatt med sina dagliga bad och han har ingen planer på att ändra sina morgonrutiner.

– Jag mår så himla bra. Det är lite knasigt, studier visar att när man har fått upp en vana så lär sig kroppen det och börjar att utsöndra all belöning från aktiviteten redan innan man gör den. Kroppen vet att belöningen kommer och det är då man får ett sug. Oavsett om det handlar om alkohol eller träning, berättar Oskar Henrikson.

Calle Hedlund

Publicerad: