Brott

Kapade finanshöjdarnas konton - stal miljoner

Av: 

Lilian Andersson

NYHETER

Ligan kapade de svenska finanstopparna Christer Gardells och Mats Arnhögs konton.

Och länsade dem – på miljoner.

Nu döms den 22-årige huvudmannen i härvan till fyra års fängelse.

Tolv personer åtalades i början av mars för inblandning i härvan. Enligt utredarna har de känt varandra länge då de bott i Södertälje, umgåtts och spelat fotboll ihop.

Flera av dem döms nu till fängelsestraff för grovt penningtvättsbrott och att betala höga skadeståndsbelopp.

Deras offer Christer Gardell och Mats Arnhög polisanmälde i oktober att någon beställt e-legitimationer av Telia i deras namn och med hjälp av dem öppnat bankkonton i deras namn hos SBAB.

Telia skickade ut e-legitimationerna i rekommenderade brev. Sedan stals avierna till breven ur finansmännens brevlådor och hämtades ut med falska identitetskort i livsmedelsbutiker.

Brände pengar på lyx

Därefter fördes drygt 5,3 miljoner kronor från Mats Arnhögs skattekonto över till det fejkade SBAB-kontot. Christer Gardell råkade ut för samma sak, 165 000 kronor försvann från hans konto på banken Avanza.

Pengarna slussades sedan vidare till olika företagskonton och privatpersoner, i Sverige och utomlands.

Polisen har bara hittat en del av pengarna. 22-åringen köpte en kort tid efter bedrägerierna en Bentley för 750 000 kronor samt lyxväskor från Gucci och Louis Vuitton till flickvännen.

I domen finner Stockholms tingsrätt det ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen varit en av flera i nätverket som ligger bakom bedrägerierna mot affärsmännen.

Det var han som skaffade fram e-legitimationerna som gjorde det möjligt att öppna konton hos SBAB i Christer Gardells och Mats Arnhögs namn.

Bevakade brevlåda

22-åringen uppger enligt domen att han kontaktades av två vänner, som bad honom ordna fram finansmännens e-legitimationer.

Han ska ha gått med på det eftersom männen tidigare varit "torpeder" och han kände rädsla för sin familjs skull. Enligt domen begärde han en miljon kronor per e-legitimation i arvode. Något männen gick med på.

22-åringen skickade en person att bevaka Mats Arnhögs brevlåda och hämta avin. För det fick han enligt 22-åringen "några tiotusen kronor".

Sedan anlitade han en annan person – i Mats Arnhögs ålder – att hämta ut det rekommenderade brevet på postens utlämningsställe med hjälp av en falsk legitimation. På liknande sätt kom han över Christer Gardells e-legitimation.

Därefter lämnade han över e-legitimationerna till sina vänner.

22-åringen döms till fyra års fängelse för grovt penningtvättsbrott och urkundsförfalskning. Han ska också betala tillbaka beloppen på totalt 5 527 235 kronor.

Mats Arnhög kommenterar ärendet i ett sms:

"Jag är inte part i målet. Hänvisar till målsägarna Skatteverket och SBAB för eventuella kommentarer".

22-åringens försvarare, advokat Thomas Olsson, säger att hans klient erkänner att han har hanterat en del av pengarna men förnekar själva bedrägeriet.

– Min klient är till freds att han inte dömts för grova bedrägerier, men är inte till freds med domen. Den ska sannolikt överklagas. Fängelsestraffet är för långt, säger Thomas Olsson.

Aftonbladet har sökt Christer Gardell.

ANNONS

Hos Cellbes hittar du trendsäkert mode i alla storlekar! Fynda bland nyinkomna produkter och aktuella kampanjer.

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Christer Gardell

Mats Arnhög