SD-politikern Stellan Bojerud död

SD-politikern Stellan Bojerud är död.

Han blev 70 år gammal.

– Han somnade in i går kväll. Han hade varit sjuk en längre tid, säger hans fru Manora Kjellin Bojerud, 52.

Den förre riksdagsledamoten föddes 1944 och hade först en karriär inom det militära. Som 22-åring blev han officer i signaltrupperna och hade sedan tjänster inom bland annat Stockholms bevaknings AB och Svea livgarde. Mellan 1985 och 1993 var han forskare vid Försvarshögskolan och efter några år som chef för territorialförsvarssektionen vid Stockholms försvarsområde var det från Försvarshögskolan han pensionerades 2003.

Lång politisk karriär

Stellan Bojerud, som blev 70 år gammal, har även haft en lång politisk karriär. Han satt i Sundbybergs kommunfullmäktige som Centerpolitiker i nio år och för Moderaterna i 20 år innan han 2009 gick med i Sverigedemokraterna.

I riksdagsvalet 2010 kandiderade han som nummer 22 på partiets lista. Han vikarierade i riksdagen mellan oktober 2010 och april 2011 och tog året därpå över ett mandat efter att William Petzäll dött. Han kandiderade inte till valet i fjol och avtackades som riksdagsledamot i juni.

Somnade in

Hans fru Manora Kjellin Bojerud, 52, berättar att den rullstolsburne politikern hade varit dålig en längre tid - och bara blivit sämre och sämre.

– Han somnade in i går kväll. Han hade varit sjuk i fem-sex år, säger hon.

Så sent som i går var politikern aktiv online och skrev flera tweets.

– Han har alltid varit aktiv, men han har haft många sjukdomar, säger Manora Kjellin Bojerud.

Bojerud lämnar efter sig två barn från ett tidigare äktenskap.

ARTIKELN HANDLAR OM