Toyota återkallar 6,5 miljoner bilar

avGustaf Tronarp

Fönsterfel kan orsaka överhettning – och bränder

1 av 4

Biljätten Toyota återkallar 6,5 miljoner fordon över hela världen.

Orsaken är ett problem med fönsterhissarna – som kan orsaka bränder.

Hur många drabbade bilar som sålts i Sverige är oklart.

Enligt Toyota handlar det om delar i de elektriska fönsterhissarna som smorts ojämnt vid tillverkningen. Under användningen kan skräp ansamlas vid kontakterna, och orsaka kortslutning. Detta kan i sin tur leda till att delarna överhettas och smälter. I värsta fall kan det göra att bränder uppstår.

Bolaget säger sig inte känna till några olyckor som orsakats av felet. En kund ska dock ha fått brännskador på handen. Det finns rapporter om att fönsterhissar fattat eld vid elva tillfällen.

Flera modeller

Några av de drabbade bilmodellerna är populära Yaris, Corolla, Camry, Rav4 och Highlander. Fordonen som återkallas är tillverkade mellan januari 2005 och december 2010.

1,2 miljoner av de återkallade bilarna har sålts i Europa. Hur många som sålts i Sverige är än så länge oklart. Enligt företaget finns det ungefär 300 000 Toyota-bilar i landet.

– Vi väntar på information från huvudkontoret angående hur många drabbade bilar som sålts här, säger Bengt Dalström, informationschef på Toyota i Sverige.

Mikael Högskoog, pressansvarig på organisationen Motormännen, anser att Toyota har agerat resolut.

– Det är positivt att de reagerar så snabbt och återkallar bilar som det är fel på, säger han i Aftonbladet TV.

Bagagefel i Japan

Samtidigt utfärdar Toyota en separat återkallelse för 140 000 bilar av modellerna Crown och Crown Majesta i Japan. Detta beror på ett tekniskt fel som kan göra att bakluckan öppnas spontant.

Återkallelserna är hårda slag för Toyota, som kämpat för att återupprätta sitt rykte efter en lång rad tekniska problem. Under de senaste månaderna har tio miljoner bilar återkallats på grund av felaktiga krockkuddar som kopplats till flera dödsolyckor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Toyota