Snowden: Jag har erbjudit mig att fängslas

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NSA-läckan Edward Snowden har erbjudit sig att fängslas i USA.

Men från hemlandet väntar han fortfarande på svar.

– Vi väntar fortfarande på att de ska ringa tillbaka.

Det är två år sedan Edward Snowden beviljades asyl i Ryssland, efter att han blivit världskänd som visselblåsare och den som överlämnat bevis för den amerikanska signalunderättelsetjänsten NSA:s storskaliga övervakningsprojekt.

I en intervju med BBC säger han nu att han vid flera tillfällen erbjudit USA att låta fängsla honom som del i en överenskommelse där han avbryter sin vistelse i Ryssland.

– Jag har frivilligt erbjudit regeringen att jag kan sättas i fängelse. Det jag inte går med på är att bli ett avskräckande exempel riktat mot människor som försöker göra det rätta i svåra situationer, säger han till BBC-programmet Panorama.

Väntar på USA-samtal

Än så länge har den amerikanska regeringen i sina kontakter med Snowden, enligt honom själv, gått med på att inte tortera honom.

– Det är en start, antar jag. Men vi har inte kommit så mycket längre än det.

I intervjun får han frågan om han och hans advokater aktivt försöker få till stånd en överenskommelse så svarar Edward Snowden:

– Vi väntar fortfarande på att de ska ringa tillbaka.

”Bekväm med beslut”

Det amerikanska justitiedepartementets officiella ståndpunkt är att Snowden kommer att åtalas om han återvänder till USA.

I intervjun håller Edward Snowden fast vid den linje han haft sedan han tog beslutet att läcka de hemliga NSA-uppgifterna.

– Jag ångrar att jag inte trädde fram tidigare, för ju längre du väntar med sådana här program, desto mer välförankrade blir de. Jag har betalat ett pris men jag känner mig bekväm med de beslut jag har tagit. Om jag försvinner i morgon så är jag glad över det jag haft. Jag känner mig välsignad, säger han till BBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE