Misstänkte Mantorps-mördaren: ”Jag dödade dem inte”

Skyller på medhjälparna – var rädd för repressalier

NYHETER

Den 24-årige småbarnspappan som misstänks för dubbelmordet på paret Lekander utanför Mantorp i fjol uppger att han inte var ensam på gården.

Brotten utfördes av två andra personer som var med, hävdar 24-åringen.

– Det är ett fasansfullt brott men det var inte jag som dödade dem.

Det var den 12 juni förra året som 62-åriga Ann-Christine Lekander och hennes make Tor Lekander, 70, hittades brutalt mördade av anhöriga i sitt hem utanför Mantorp.

Tack vare den speciella kombinationen av tejp som användes för att tejpa fast paret lyckades polisen till slut spåra den nu åtalade 24-årige småbarnspappan.

Efter morden misstänks 24-åringen ha åkt till en bankomat och tagit ut totalt 15 000 kronor från parets bankkonto, pengar som han bland annat ska ha använt till att äta middag på Texas Longhorn i Linköping.

Nekar till mord

Själv nekar småbarnspappan till att ha mördat paret Lekander, även om han medgett att han varit på platsen och att han varit med och tejpat paret.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Den 24-årige småbarnspappan misstänks för morden på Ann-Christine och Tor Lekander.

På tisdagen inleddes rättegången i Linköpings tingsrätt och på torsdagen hördes 24-åringen. Inledningsvis berättade han om två män, som han inte vill identifiera utav rädsla för hot om repressalier mot honom och hans familj.

En av männen, som 24-åringen beskriver som kriminell och som han utfört flera svartjobb åt, började efter en tid att ställa allt större krav och hotade även 24-åringen, vilket förvärrades helgen före mordet, berättade han i rätten.

– Om jag inte gjorde det han ville så skulle min familj drabbas. Han hade information om min familj som kunde vändas emot mig.

”Intresse för vapen och knivar”

24-åringen berättar att han blev ombedd att köra till gården utanför Mantorp. Inför besöket skulle han köpa en kniv och en kolsyrepistol.

– Jag är inte dum, jag förstod att det var något kriminellt som skulle hända, berättar han i förhör och tilläger att han har ett intresse för vapen och knivar.

24-åringen vill inte berätta vem av de två männen som gick in med honom i huset och vem som väntade utanför, med rädsla för att ”peka finger” på vem som har gjort vad. Han tillägger dock att de båda männen var beväpnade och betedde sig ”behärskade men med auktoritet”.

”Jag tog ut pengarna”

24-åringen erkänner att han tejpat paret Lekander över mun och ögon medan en av de andra männen såg till att få fram koder till bankkorten. Han blev därefter ombedd att åka till en bankomat och ta ut pengar – totalt 15 000 kronor. Därefter åt han middag och återvände sedan hem.

– Det var jag som tog ut pengarna, det står jag för. Jag stal pengarna. Men jag dödade dem inte. Jag är 100 procent säker på att de var vid liv när jag lämnade huset, säger han i förhör och fortsätter:

– Sedan får jag lägga handen på hjärtat och säga att mina val fick konsekvenser. Att två människor blev mördade. Det har jag enorma samvetskval för, och det kommer jag alltid ha. Men det var konsekvenser som var utanför min kontroll, säger 24-åringen och tillägger att det var först efteråt som han läste i Aftonbladet att paret blivit mördat.

Ville mörda människor

Tidigare har åklagare Helene Gestrin sagt att man inte har hittat något som tyder på att någon mer person varit på platsen än den nu åtalade 24-åringen.

24-åringen är inte tidigare känd av polis och har ingen känd koppling till offren. Under förundersökningens gång har det framkommit att 24-åringen hade haft mycket dålig ekonomi och att han tidigare fantiserat om att skada andra människor – något som flera i hans bekantskapskrets ska ha känt till.

– Jag ville mörda människor, jag ville döda folk. Alla skulle dö. Allting gjorde mig arg, jag var arg hela tiden. Så jag … min hjärnas sätt att hantera det var att jag planerade saker. Jag planerade morden in i minsta lilla detalj, har småbarnspappan tidigare berättat i förhör.

Hade en mental dödslista

Även under rättegången berättar 24-åringen om sin psykiska ohälsa och om hur han planerade att utföra det ”perfekta mordet” och hur han var inspirerad av tv-serier och filmer där människor kommit undan straff.

– Jag hade behov av att skada eller döda någon. Jag hade en mental dödslista på människor jag skulle döda i successiv ordning. Målet var att döda alla, berättar småbarnspappan i rätten och tillägger att han hade samma tankar om människor han kände som för personer han inte kände.

Han nekar dock till att han aktivt ska ha planerat att utföra något mord.

– Jag förberedde mig aldrig utan höll det på ett planeringsstadie.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM