Efter skandalen – busschauffören Peter vägrar släppa på kontrollanter

Av: Matilda Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Era kontrollanter är från idag inte längre välkomna på min buss"

1 av 2
Peter Nilsson kommer avvisa alla kontrollanter som försöker komma på hans buss. Foto: Privat

Busschauffören Peter, som själv kör åt Västtrafik, vägrar att släppa på kontrollanter på sin buss, efter skandalen i Göteborg.

– Jag kommer inte släppa på dem innan berörda kontrollanter tas ur tjänst eller avskedas och åtalas för våld mot tjänsteman, säger han till Aftonbladet.

Peter Nilsson har jobbat som busschaufför och kört Västtrafiks linjer sedan 1979. Han är en av alla som reagerat starkt på fredagens händelse när kontrollanter brottade ner en chaufför.

– Det är urtrist. Det är riktigt illa skött av kontrollanterna. Hade man skött det här korrekt hade man gjort en upplysning om vad som gäller och sedan låtit saker och ting vara, säger Peter till Aftonbladet.

"Kommer avvisa kontrollanter från min buss"

I en uppmärksammad kommentar på Västtrafiks Facebooksida skriver han att han kommer avvisa alla deras kontrollanter som försöker komma på hans buss tills dess att "berörda kontrollanter tas ur tjänst och eller avskedas och åtalas för våld mot tjänsteman".

– Hela händelsen är så fel från början till slut fel. Jag blev förbannad.

Nedbrottad och handfängslad

Det var i fredagskväll som en busschaufför satt på bussen på väg hem från jobbet när biljettkontrollanter kom fram och krävde färdbevis. När mannen inte kunde visa något brottade de ner honom på marken och satte handfängsel på honom.

Flera ögonvittnen och en videofilm vittnar om att chauffören fick en brutal behandling av kontrollanterna, som skrek åt honom, brottade ned honom på marken och satte handfängsel på chauffören.

"Jag hade inte suttit och tittat på"

Peters kommentar har på tisdagen gillats av över 1 700 personer. Själv säger han att om det varit hans buss som händelsen utspelat sig på så skulle han ha reagerat.

– Då hade jag inte suttit och tittat på, säger han och fortsätter:

– Det är ett fruktansvärt övergrepp. Man ska inte behöva bli behandlad på det här sättet. Jag är inte ensam om att tycka det.

"Chaufförernas status måste höjas"

– Jag tror inte att Västtrafik varit utsatt för något liknande tidigare. Men trist är det och de måste agera starkt, väldigt starkt.

Peter tycker att Västtrafik måste försöka lyfta busschaufförernas status.

– Just nu har en chaufför inte ett uns av status. Vår arbetssituation idag börjar närma sig den bortre gränsen, det är fruktansvärt stressigt med långa arbetspass. Vår auktoritet är fruktansvärt undervärdrad.

"Viktigt med god relation till passagerarna"

Peter har varit ledig i helgen och går på sitt första pass på tisdagen.

Han lovar att stå fast vid att avvisa kontrollanter som försöker komma på hans buss.

– Händer det så kommer jag att neka dem tillträde och det gäller ända tills chauffören är fullständigt rehabiliterad.

Nu hoppas han på att det som hänt inte kommer behöva gå ut över passagerarna.

– Vad som alltid varit viktigt för mig är att ha en god relation med mina passagerare och jag vill behålla den. Skulle något liknande hända på min buss så vore det katastrof.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN