Flyktingmottagandet i Sverige

Ny rekordsiffra: 2 160 flyktingar på en dag

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Migrationsverket: Antalet kan nog bli lite högre denna vecka

I går sökte 2 160 flyktingar asyl i Sverige. Det är det högsta antalet som noterats på en dag.

Antalet asylsökande förväntas bli fler denna vecka än förra.

– Siffran kan nog bli lite högre, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Under måndagen sökte 2 160 personer asyl i Sverige. Det är det högsta antalet hittills. Av dessa var 741 ensamkommande barn, även det det högsta antalet som noterats, enligt Migrationsverkets statistik.

De senaste sju dagarna har 10 822 personer sökt asyl i Sverige. Av dessa var 3 214 ensamkommande barn. Den största gruppen av dem, 2 668, kommer från Afghanistan.

Flyktingarna kommer nu framför allt via Tyskland, samtidigt som antalet människor som söker sig till Europa är oförändrat. Enligt Migrationsverkets prognoser kommer mottagandet att bli större denna vecka än förra, då rekordmånga sökte asyl i Sverige.

– Även denna vecka räknar vi med att det kan komma väldigt många. Det kan till och med vara något fler än förra veckan. Trycket från Tyskland minskar inte, säger Fredrik Bengtsson.

200 000 i Tyskland

Tidigare år har vädret gjort att antalet flyktingar minskat under hösten. Men några sådana tendenser kan inte Migrationsverket se i sina korttidsprognoser.

– Vi ser en rörelse från Tyskland till Sverige och Tyskland har cirka 200 000 oregistrerade flyktingar. Väderleken påverkar inte eftersom avståndet är så kort, säger Fredrik Bengtsson.

Samtidigt rapporterar Migrationsverket att man förlorat hundratals boendeplatser för asylsökande den senaste tiden, eftersom försäkringsbolag inte vill försäkra boendena. Detta med anledning av bränder i asylboenden.

”Väldigt svettigt”

– Vi har väldigt svettigt. Allt som går åt fel håll är ju negativt, vi vill ju att alla som kan hjälpa oss ska kunna göra det, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket, till Aftonbladet.

Läget är också fortsatt ansträngt för att hitta sovplatser till alla som kommer. Just nu används tre av Migrationsverkets kontorslokaler som sovplatser för nyanlända.

– Folk sover i receptionerna på tre platser, det kan mycket väl bli ytterligare kontor, säger Fredrik Bengtsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Det flyr de från – och så många får stanna i SverigeHjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige