Här är Moderaternas nya krisförslag

Vill stänga gränsen för asylsökande som kommer från andra EU-länder

Moderaterna vill införa tillfälliga gränskontroller och stoppa asylsökande som kommer via andra EU-länder att resa in i Sverige.

Dessutom vill man skynda på processen med att avvisa dem som får avslag.

– Nu krävs att vi får konkreta resultat, både vid den svenska gränsen och på EU-nivå, säger Anna Kinberg Batra, partiledare (M).

Vid Moderaternas pressträff deltog partiledaren Anna Kinberg Batra och den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson.

Kinberg Batra inledde med att säga att M står upp för den överenskommelse som slöts mellan S/MP-regeringen och de fyra allianspartierna för några veckor sedan. Men att det krävs mer.

– För svensk del står vi nu i ett läge där vi måste vidta och genomföra åtgärder för att också kunna upprätthålla den ordning och det system vi har här, säger Kinberg Batra.

Stängd gräns och snabbare avvisning

De tre åtgärder som Moderaterna nu vill se är:

att tillfälliga gränskontroller införs, för att man ska få kontroll över vilka som kommer till Sverige. Gränskontroller kan införas enligt gällande regler i en månad och kan förlängas i tre månader.

nekad inresa till Sverige för dem som söker asyl och som kommer via andra EU-länder, och där inte har registrerats som asylsökande. Enligt M vill man på detta sätt upprätthålla Dublinförordningens principer. Enligt regelverket ska asyl sökas i det första säkra EU-land man kommer till, där den sökandes fingeravtryck tas och ansökan registreras.

processen för att sända tillbaka dem som inte får asyl i Sverige ska skyndas på och effektiviseras.

Enligt M skulle partiets förslag minska trycket på Sverige på kort tid.

Vill ha sänkt EU-avgift

Men Moderaterna vill också att Sverige ska kräva sänkt EU-avgift i den pågående situationen de närmaste åren.

– Vi vill att det stora ansvar vi har tagit ska få genomslag på EU-avgiften, säger Elisabeth Svantesson.

Anna Kinberg Batra framhåller att regeringen måste se till att genomföra konkreta förändringar, "snabbt och snart".

– Annars väntar en systemkollaps, säger hon.

I förra veckan sökte rekordmånga människor asyl i Sverige under en sjudagarsperiod. Totalt sökte 10 201 personer asyl. Av dessa var ungefär en tredjedel ensamkommande barn- och ungdomar.

Det flyr de från – och så många får stanna i SverigeHjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert: