Uppgifter: Polisens miljontillslag i jul – resväskor med knark

avAdam Westin, Anders Johansson, Isabelle Nordström

I en razzia i jul hittade polisen resväskor fulla med narkotikaklassade tabletter – där gatuvärdet uppskattas till flera miljoner kronor, enligt Aftonbladets uppgifter.

En man i 25-årsåldern har häktats, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott.

– I nuläget så har vi inte hunnit gå igenom all narkotika. Vi vet att det handlar om väldigt mycket, men inte exakt hur mycket, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona.

Foto: P-O SÄNNÅS

Polisen i Uppsala har gjort ett mycket stort knarktillslag under julhelgen.

Källor uppger för Aftonbladet att man hittade tio fullproppade resväskor med hundratusentals narkotikaklassade tabletter, som uppskattas vara värt flera miljoner på gatan.

– I nuläget så har vi inte hunnit gå igenom all narkotika. Vi vet att det handlar om väldigt mycket, men inte exakt hur mycket, säger kammaråklagare Michael Ehrenkrona.

Polisen har inte velat kommentera fynden utan hänvisar till åklagaren. I samband med tillslaget frihetsberövades en person som nu häktats.

Mannen nekar till brott

Häktningsförhandlingen mot mannen, som är i 25-årsåldern, hölls under torsdagseftermiddagen. Han greps på juldagskvällen.

– Domstolen beslutade att häkta honom, på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona.

Den häktade mannen förnekar brott – och hävdar att han inte visste om att det fanns narkotika i väskorna som han hanterat.

– Han vitsordar att har postat ett 20-tal försändelser och att han hade med sig lika många när han greps, med för honom okänt innehåll. Varför han hade dem och varför han postade dem tänker jag inte gå in på, Christer Söderberg, mannens försvarare.

Så han påstår att han inte visste vad som fanns i de här väskorna? 

– Ja, precis. Det är hans inställning och därför förnekar han brott, säger Christer Söderberg.

Klienten är tidigare dömd för misshandel.

Polis förstärker bevakningen

Uppsalapolisen kommer att förstärka bevakningen av området där tillslaget gjordes eftersom man tror att tillslaget kommer att skapa oro, enligt uppgifter till Aftonbladet.

I nuläget finns det bara en person frihetsberövad misstänkt för inblandning i narkotikabrottet. Polis och åklagare vill inte gå in på huruvida det kan bli fler gripanden.

– Utredningen fortsätter och vi har en klar plan över hur vi ska bedriva den, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona.

Mannen i 25-årsåldern är häktad i fjorton dagar.

– Vi kommer väl avvakta vad som sker utredningsmässigt. Om utredningen visar att misstanken försvagas, eller om det finns andra personer som ligger bakom, kommer vi att begära att häktningen omprövas, säger advokat Christer Söderberg.

”Slår hårt på alla fronter”

Just nu fokuserar Uppsalapolisen särskilt med att minska kriminaliteten i det omskrivna området Gottsunda, där tillslaget gjordes.

Under året har fyra gäng nästintill försvunnit. Hittills har man beslagtagit 38 vapen, 20 kilo cannabis, amfetamin och kokain.

– Vi kommer att slå på alla fronter. Vi kommer att slå mot deras ekonomi, deras bidrag, narkotika, bilar och vapen, säger polischefen säger Jale Poljarevius i en intervju med Aftonbladet.

Uppsala tingsrätt beslutade att åtal ska vara väckt senast den 24 januari 2018.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala