Brännskadad björn räddad ur träd

avTT

Foto: Joe Lewandowski/ Colorado Parks and Wildlife/AP/TT
Björnungen ligger mest på sidan för att undvika belastning på de brännskadade tassarna.
Foto: Joe Lewandowski/ Colorado Parks and Wildlife/AP/TT
Svårt brända björntassar.

Övergiven, mager och med svåra brännskador på tassarna. När den lilla björnungen räddades undan en markbrand fanns inte mycket hopp. Men hon skulle visa sig vara en överlevare.

Den lilla björnungen vandrade runt i ett utbränt område norr om Durango i USA-delstaten Colorado när räddningstjänsten fick syn på henne. Mamman sågs inte till och djurvårdare kallades in.

Björnen – som tros vara fyra-fem månader gammal och bara vägde 4,5 kilo – satt uppkrupen i ett träd och sövdes innan hon fördes till vård. De svårt brännskadade tassarna har smorts in och plåstrats om och patienten har matats med fast föda och mjölkersättning.

Smärtan gör att ungen mest ligger på sidan för att undvika belastning på de skadade kroppsdelarna.

"När björnen kom in var jag inte säker på att den skulle överleva" skriver Michael Sirochman, som är chef för anläggningen där den vårdas, och fortsätter:

"Men hon svarar mycket bra på behandlingen och vi tror att vi kommer att kunna släppa ut henne i det vilda till vintern igen. Vi är väldigt strikta när det gäller att minimera kontakten med människor."

Delar av Colorado har drabbats hårt av markbränder under den senaste tiden. I området där björnungen räddades den 22 juni evakuerades över 2 000 hem på grund av lågorna, men de boende har sedan dess kunnat återvända hem.