Veterinären sågar populärt husmorsknep mot fästingar

Uppdaterad 2018-06-21 | Publicerad 2018-06-20

Funkar kokosolja?

Ett nytt så kallat husmorsknep har fått stor spridning på sociala medier.

Knepet som ska hålla fästingarna borta från våra husdjur sågas dock av en doktor inom veterinärmedicin.

– Det finns inga sådana vetenskapliga belägg alls, säger Marlene Areskog på Evidensia Djursjukvård.

Ett tips som ska göra fästingplockande från våra fyrbenta vänner till ett minne blott har fått stor spridning på sociala medier.

Genom att smörja in din vovve med kokosolja ska fästingarna fly din bästa vän som pesten, sägs det. Frågan är om oljan faktiskt har en avskräckande effekt på de blodsugande krypen.

– Det finns inga sådana vetenskapliga belägg alls, säger Marlene Areskog, Country Medical Director på Evidensia Djursjukvård.

Marlene Areskog är doktor inom veterinärmedicin och har en bakgrund hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Marlene Areskog

Kan kräkas upp smittor

Enligt henne besitter inte kokosolja några särskilda egenskaper, helt vanlig matolja går precis lika bra, dock enbart för att dränka fästingarna när de redan har satt sig på ditt husdjur.

Att kväva fästingar med olja är dock ingenting som kom rekommenderar.

– Det är ingen rekommenderad metod då fästingen kan ”kräkas upp” eventuella smittor innan den kvävs och släpper. Inget av dem funkar för att repellera fästingen så att den inte sätter sig fast, säger Marlene Areskog.

I stället rekommenderar veterinären traditionella metoder som halsband, tabletter eller lokalverkande medel för att få bukt med eventuella fästingproblem.

Lyckas man inte på egen hand kan man kontakta en veterinär för att diskutera fram den bästa lösningen för just ditt husdjur.