Nyheter

EU-nej till omstritt internetförslag

Av: 

TT

Jytte Guteland (S) i Europaparlamentet i Strasbourg.
Jytte Guteland (S) i Europaparlamentet i Strasbourg.
Fredrick Federley (C) i EU-parlamentet i Strasbourg. Federley är en av de politiker som riktat stark kritik mot det förslag som nu har röstats ned.

NYHETER

EU-parlamentet röstar nej till ett kontroversiellt förslag om upphovsrätt på internet. Förslaget syftar till att stärka upphovspersonernas rättigheter, men kritiker menar att det kommer att leda till övervakning.

Dagens nej innebär att förslaget måste göras om och EU-parlamentet kommer på nytt att ta ställning till det i september.

De svenska EU-parlamentarikerna Max Andersson (MP) och Fredrick Federley (C) sällar sig till en skara som är starkt kritisk till förslaget och de välkomnar EU-parlamentets beslut.

Samtliga svenska ledamöter på plats röstade emot förslaget.

– Vi tycker att utskottets förslag blir rättsosäkert, säger Jytte Guteland (S), ledamot i EU-parlamentet.

Hon fortsätter:

– Men jag vill också påpeka att vi vill stärka rättighetsinnehavarnas situation.

Förslaget går bland annat ut på att plattformar som Youtube och Facebook redan före publicering måste stoppa upphovsskyddat material. De ska också betala för länkar till med sådant innehåll.

Kritiker tror att de föreslagna reglerna skulle leda till filter och självcensur medan förespråkarna menar att de skulle innebära att upphovspersoner får ta del av de stora plattformarnas intäkter.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: