Fåtal bakom näthat mot journalister

TT

Publicerad 2018-06-28

Skärmdump från Flashback som är ett av de forum som ingår i en kartläggning om näthat mot journalister. Arkivbild

En kärna av individer står för en stor del av näthatet mot journalister på olika forum, visar en studie av Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som gjorts på uppdrag av Tidningsutgivarna. Resultaten kommer att ligga till grund för polis och åklagares arbete.

FOI har gått igenom över 6,5 miljoner kommentarer och inlägg riktade mot 2 382 journalister på Flashback, Avpixlat, Nordfront och Samhällsnytt mellan 1997 och 2018. Resultaten visar att ett tiotal användare står för 20–30 procent av näthatet mot journalisterna i respektive forum.

– Det gör att man kan ställa krav på rättsväsendet. De är inte så många och då bör det finnas resurser från rättsväsendet att ta tag i det här problemet på allvar. Ytterst är det ett hot mot demokratin, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

Värst drabbade av näthatet är ledarskribenter och politiska kommentatorer på både vänster- och högerkanten. Tidigare undersökningar har visat att trakasserierna leder till oro, stress och självcensur,

– Det finns kvinnliga ledande mediepersoner som till och med säger att de funderar på att lämna yrket, säger Jeanette Gustafsdotter.

Studien, som presenteras i Almedalen nästa vecka, kommer att ligga till grund för att stärka skyddet för svenska medier.