Uppgifter: Värmen påverkade sökhundarna negativt

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Den dömde mördaren Kristofers Kastellanoss, 25, är internationellt efterlyst efter att han rymt från en fångtransport.

Nu uppger polisen att vädret kan ha ställt till det för polisens arbete.

Såväl hundar som helikoptrar som deltog i jakten fick problem på grund av värmen, rapporterar SVT.

Sommarvärmen och de höga temperaturerna kan ha ställt till det för polisen i jakten på Kristofers Kastellanoss, 25.

Kastellanoss dömdes i våras till 14 års fängelse för mordet på en man i Tullinge söder om Stockholm.

Domen överklagades och i juni månad hölls hovrättsförhandlingen.

1 av 6

Svårt för hundarna i värmen

I förra veckan lyckades den dömde mördaren fly från en fångtransport utanför Laxå. Han skulle transporteras från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala.

Kristofers Kastellanoss är nu internationellt efterlyst.

Nu kan SVT Nyheter i Örebro avslöja att sommarvädret kan ha gynnat den förrymde fången. De hundar som sattes in i jakten på Kastellanoss kan ha påverkats av värmen.

– Det påverkar dem jättemycket. De tar slut mycket fortare så att de måste få vila och vatten innan de kan fortsätta, säger Mats Rupla, chef på polisens hundenhet, till SVT.

Även problem med kameror

SVT rapporterar också att polishelikoptrar som deltog i jakten fick problem. Helikoptrarnas värmekameror påverkades negativt, vilket ledde till att polisen fick betydligt svårare att kunna urskilja personer i terrängen.

Kristofers Kastellanoss förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret. Bortsett från den överklagade morddomen handlar det om mindre händelser: att han kört för fort, mot rött ljus och rattfylleri.

Enligt polisen kan han nu vara desperat.

– Det finns inte någon dokumenterad farlighet på den här personen från tidigare mot allmänheten, men han är misstänkt för ett grovt brott och är i en utsatt situation och på rymmen och det är fullt med poliser som letar efter honom. Han är illa klädd och har kanske inte tillgång till mat eller vatten och kan vara mer eller mindre desperat och vad en desperat person gör är svårt att säga, sa Christina Hallin, polisen i Bergslagens presstalesperson, till Aftonbladet i fredags.

Kastellanoss är fortfarande på fri fot.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM