Spanien: Flytt av Francos grav prioriteras

avTT

Foto: Francisco Seco
Människor hyllar dem som föll offer i det spanska inbördeskriget mellan 1936 och 1939. Den nya regeringen vill att diktatorn Francos kvarlevor flyttas till en ny grav. Arkivbild.

Spaniens nya regering som leds av socialistpartiet PSOE är fast besluten att flytta kvarlevorna efter diktatorn Francisco Franco från ett stort monument nära Madrid till en privat begravningsplats.

– Det finns redan en överenskommelse i parlamentet, vad vi som regering kommer att göra är att hitta ett sätt att verkställa den, säger biträdande premiärminister Carmen Calvo.

Den överenskommelse hon syftar på är det icke-bindande förslag om en flytt av kroppen från monumentet – De stupades dal (Valle de los Caídos) – som en majoritet i det spanska parlamentet förra året röstade ja till. Den tidigare regeringen som leddes av det konservativa Partido Populars (PP) ledare Mariano Rajoy genomförde aldrig förslaget. Partiet har länge varit emot att kvarlevorna efter diktatorn flyttas.

Vill flytta gravar

Över 33 000 personer ligger begravda i De stupades dal. Tusentals av dessa stred på den republikanska sidan mot Francos militärrebeller under inbördeskriget på 1930-talet och deras kroppar lades i monumentet utan att anhöriga tillfrågades. Anhöriggrupper har länge kämpat för att få sina släktingar flyttade till andra gravar.

Fortfarande vallfärdar fascister och falangister (Falangistpartiet var Francos maktparti) till platsen på Francos dödsdag den 20 november.

Dog 1975

Socialisterna i PSOE vill att Valle de los Caídos, nordväst om Madrid, görs om till ett informationscentrum.

Landets nya premiärminister Pedro Sánchez, som kom till makten efter att Rajoy förlorade en förtroendeomröstning den 1 juni, har förklarat att frågan om en flytt av Francos kvarlevor är högt prioriterad av regeringen.

General Francisco Franco dog 1975. Han ligger i basilikan som är en del av monumentet tillsammans med José Antonio Primo de Rivera, grundare av Falangistpartiet.

ARTIKELN HANDLAR OM