Mejla

Wolfgang Hansson

Vågar Trump vara lika tuff mot Putin som mot Merkel?

Angela Merkel och Donald Trump på Nato-toppmötet.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

NYHETER

BRYSSEL. Om ni inte varit inne och tittat på Donald Trumps twitter så tycker jag ni ska göra det.

Där finns en 2 minuter och 20 sekunder lång videomonolog där USA:s president attackerar Tyskland.

Kommer Trump att vara lika tuff mot Putin på måndag som han var mot Merkel?

Videon är unik i så motto att vi nog aldrig tidigare sett en amerikansk president rikta en så svavelosande salva mot en annan ledare och ett land som ska föreställa en av USA:s viktigaste allierade.

Mitt emot honom vid frukostbordet sitter Nato-chefen Jens Stoltenberg och ser blek ut. Några gånger under de dryga två minuterna ser det ut som han försöker öppna munnen för att säga något men han får inte en syl i vädret.

Det här är Donald Trumps egen show där han ensam vill spela huvudrollen.

Av videon som Trump själv lagt ut kan man dra flera slutsatser.

Hans uttalanden om att Tyskland står "helt under rysk kontroll" var ingen spontan felsägning i stridens hetta utan en noga planerad attack på Angela Merkel och på Tyskland. En attack som han gärna vill att alla hans kärnväljare på hemmaplan ska se. Den ska bekräfta för dem att deras president jobbar väldigt hårt för att uppfylla sina vallöften varav ett är att de amerikanska skattebetalarnas pengar inte ska slösas bort genom att USA ska betala en massa för Europas försvar.

Provokation

Men attacken mot Tyskland är något mer.

Den är en förolämpning mot Tyskland och mot Merkel. En provokation.

Merkel valde som vanligt att inte ta upp den kastade handsken. Rentav försökte hon småleende avfärda den amerikanske presidentens hårda anklagelser.

– Jag är glad att Tyskland numera är ett fritt land där vi fattar våra egna självständiga beslut, sa förbundskanslern när hon kom till Nato-toppmötet.

Men innerst inne måste hon undra vad det är som pågår. Försöker Trump destabilisera Tyskland? Försöker han få bort Merkel och hjälpa fram det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland till makten?

När de två möttes på tu man hand senare på dagen var stämningen minst sagt frostig. Trump såg ut som ett åskmoln och hans påstående att USA relationer med Tyskland är "mycket, mycket goda" kändes närmast som ett hån. Merkel försökte hålla god min.

Sverige kritiska

Tillsammans med Barack Obama ledde Angela Merkel den fria världen. Nu tvingas hon hantera en amerikansk president som inte verkar tåla henne. Som tar varje tillfälle i akt att förödmjuka henne.

Trumps kritik är till viss del hyckleri. Han anklagar Tyskland för att med bygget av den nya gasledningen Nord Stream 2 göra sig beroende av rysk gas. Något han ser som oacceptabelt för Nato. Även Sverige med flera är kritiska.

Samtidigt ska han på måndag träffa Rysslands president Putin i Helsingfors i syfte att förbättra relationerna mellan de två länderna. Trump har gång på gång hävdat att det vore väldigt bra för världen om USA och Ryssland stod på god fot med varandra och kunde göra dealer. Men uppenbarligen gäller det inte Tyskland.

Trumps ilska riktar sig inte bara mot att Tyskland gjort "en deal" där man köper gas från Ryssland. Videon innehåller också en passage där Trump anklagar Tyskland för att ha för låga försvarsutgifter och därmed inte bidra fullt ut till Nato.

Dubbla budskap

Alla Nato-länder har enats om att de ska spendera två procent av bruttonationalprodukten på försvaret. Tyskland ligger i dag på 1,24 procent.

Merkel försvarar sig med att Tyskland ökar sitt bidrag varje år och att man i princip ställer alla tyska styrkor till Natos förfogande. Man deltar också i Natos insats i Afghanistan.
Det räcker inte för Trump.

– Tyskland är rikt, hävdar han. De borde kunna öka sina försvarsutgifter direkt. Vi kan inte tolerera att den här situationen fortsätter.

Natos toppmöte kunde ha börjat bättre.

Å andra sidan gick USA vid mötet med på att stärka Europas försvar mot Ryssland på en rad områden.

Ännu ett utslag av Trumps dubbla budskap och oberäknelighet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nato

Tyskland

Donald Trump

Nord Stream 2

Angela Merkel

Ryssland