Friberg: Ryssland, Kina, Iran mest aktiva här

TT

Publicerad 2018-06-16

Säpochefen Klas Friberg talar om säkerhetshot i Ekots lördagsintervju. Arkivbild.

Tre länder bedriver särskilt aktiv underrättelseverksamhet i Sverige, enligt Säkerhetspolisens chef Klas Friberg: Ryssland, Kina och Iran.

– Det mest aktiva är Ryssland som är intresserat, bedömer vi, av allt i Sverige. Från det mest skyddsvärda till kommersiella saker, säger Friberg i Ekots lördagsintervju.

Särskilt utsatta är företag inom försvarsindustrin och inom den finansiella sektorn, enligt Friberg. När det gäller Kina och Iran handlar det också om så kallat flyktingspionage.

Inför valet i höst ser Säpo en risk för påverkan från andra länder, även om man "inte sett några stora sådana" försök ännu, enligt Klas Friberg. Riskerna som de ser det är allt ifrån spridning av falska uppgifter i sociala medier till intrång i myndighetssystem, till exempel för att ta fram känsliga uppgifter om personer.

– Vi har kunskaper om olika typer av intrång som skett i digitala system, men mer än så vill jag inte kommentera det, säger Säpochefen, som säger att det inte ännu har lett till några brottsutredningar.

Hur stort intresse Ryssland har för valet är svårt att bedöma, enligt Friberg.

– De är luriga i frågan, de sitter hela tiden och bedömer om de vill påverka. Vi ser två områden som man är intresserade av; en eventuell Nato-anslutning för Sverige samt en annan del som handlar om att destabilisera Sverige.

Klas Friberg tillträdde som chef för Säkerhetspolisen i februari i år. Innan dess var han chef för polisens region väst.