Här är farligaste länderna – för kvinnor

Sexuellt våld, människohandel, tvångsäktenskap och sexuellt slaveri – det är några av de faktorer som gör att Indien är det farligaste landet i världen för kvinnor.

Det kommer Thomson Reuters Foundation fram till i en ny undersökning.

Med på topp tio-listan är även länder som Somalia, Saudiarabien och USA.

För sju år sedan kom Thomson Reuters Foundation fram till att de farligaste länderna i världen för kvinnor är Afghanistan, Demokratiska republiken Kongo, Pakistan, Indien och Somalia.

Nu har de gjort en ny undersökning och kommit fram till att Indien ligger på förstaplatsen, skriver The Independent.

På andra och tredje plats kom Afghanistan och Syrien.

De farligaste länderna för kvinnor 2018

  1. Indien
  2. Afghanistan
  3. Syrien
  4. Somalia
  5. Saudiarabien
  6. Pakistan
  7. Demokratiska republiken Kongo
  8. Yemen
  9. Nigeria
  10. USA

Rapporten är baserad på en undersökning där man tillfrågat 550 experter från Europa, Afrika, Amerika, Sydostasien, Sydasien och Stillahavsområdet. Undersökningen genomfördes mellan mars och maj år 2018.

Experterna bestod bland annat av hjälppersonal, akademiker, vårdpersonal, icke-statliga organisationsarbetare, utvecklingsspecialister och beslutsfattare.

Indien värst för kvinnor

De menade att Indien är den nation som är värst när det gäller sexuellt våld mot kvinnor, människohandel för hemarbete, tvångsarbete, tvångsäktenskap och sexuellt slaveri.

Statistik från den indiska staten visar att rapporterade fall av brott mot kvinnor ökat med 83 procent mellan år 2007 och 2016. Dessa siffror visar även att fyra fall av våldtäkt rapporteras varje timme, skriver The Independent.

Mord och våldtäkt på åttaårig flicka

De senaste åren har flera fall av sexualbrott mot kvinnor och barn blivit uppmärksammade. Bland annat ett fall tidigare i år då en åttaårig flicka blev brutalt våldtagen och mördad. Händelsen ledde till landsomfattande protester och satte åter ljuset på frågan om sexuellt våld i Indien.

År 2012 skedde även det uppmärksammade mordet på den 23-åriga läkarstudenten Jyoti Singh. Hon våldtogs av flera män i en buss och de avslutade sedan med att slita ut tarmarna ur hennes sargade kropp. Sedan slängde de ut henne naken på gatan.

USA på tionde plats

Att USA hamnade på plats tio i listan kom som en överraskning för flera experter, enligt The Independent. Kampanjer kring Metoo och ”Time's up” har gjort att USA – som enda västerländska land – kommit med på listan.

Metoo började när en mängd kvinnor anklagade filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier, något som ska ha pågått i decennier.

Publisert:

LÄS VIDARE