Valåret 2014

M attackerar S om ungas jobb

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Offensiv genom hela landet

Kostnaden för att anställa unga har blossat upp till en av Sveriges hetaste politiska frågor de senaste veckorna.

Nu trappar Moderaterna upp attackerna mot Socialdemokraterna ytterligare – genom en samlad offensiv över landet som inleds i dag.

– Jag har uppmanat mina riksdagskollegor att öka trycket mot S. Deras förslag skulle göra det 45 000 kronor dyrare varje år att anställa en ung person, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare (M).

Vid sidan om den brännheta skolfrågan har också ungdomsjobben blossat upp till en rejäl politisk strid mellan blocken.

Alliansen slåss med näbbar och klor för sina sänkta arbetsgivaravgifter för de yngsta, vilka man anser har avgörande betydelse för ungas möjligheter att få jobb.

Medan Socialdemokraterna, som står på den andra planhalvan, vill skrota reformen om man tar makten efter valet i september. I stället vill man rikta pengarna till dem som har det svårast att komma in på arbetsmarknaden, bland annat genom att satsa på ungdomar utan gymnasieexamen.

Servades med attackvapen

Under den moderata riksdagsgruppens möte på tisdagseftermiddagen uppmanade partiets gruppledare Anna Kinberg Batra sina partikamrater till en rejäl offensiv över landet.

Hon vill att varje ledamot ska utmana sin lokala S-motsvarighet i frågan. Det kan handla om att arrangera lokala politiska debatter, artiklar i lokaltidningar men också besök hos företagare som oroas av S besked.

Som attackvapen ska de moderata ledamöterna kunna använda färska siffror från riksdagens utredningstjänst, RUT, som bearbetats av Moderaterna. Varje ledamot fick under gruppmötet siffror på hur just hans eller hennes valkrets skulle drabbas, enligt M.

– I Nacka, där jag själv bor, skulle S förslag motsvara kostnaden för över 400 heltidstjänster för ungdomar, säger Kinberg Batra.

Enligt beräkningen skulle skrotad sänkning av arbetsgivaravgiften för unga göra det 45 000 kronor dyrare varje år för företagen att anställa unga.

– Hur kan inte det vara skadligt för jobben, det frågar jag Löfven och Socialdemokraterna, säger M-gruppledaren.

S: Dyrt och dåligt

Socialdemokraterna delar dock inte alls sin politiska motståndares verklighetsbeskrivning. Man stöder sig på olika forskningsrapporter som kommit fram till att de sänkta arbetsgivaravgifterna gett för få jobb och att de jobb som ändå skapats kostat skattebetalarna mellan en och en och en halv miljon kronor styck.

Fredrik Olovsson, partiets talesperson i finansutskottet, menar att regeringen har misslyckats, då ungdomsarbetslösheten är högre nu än när Alliansen tillträdde.

– Det här är dyrt och dåligt, det skapar inte fler jobb och kostar väldigt mycket pengar. Regeringen ger stöd till dem som redan har unga anställda, vi vill i stället att de ungdomar som inte får ett jobb ska göras anställningsbara, säger han.

Enligt Olovsson välkomnar dock S eventuella debattutmaningar.

– Vi diskuterar gärna ungdomsjobben.

Enligt M skräms många företag av att ni tänker slopa nedsättningen av arbetsgivaravgifterna. Bör de vara oroliga?

– Nej, verkligen inte. Vi har en politik för att skapa fler jobb, en bättre näringspolitik och vi vill se till att företag som i dag vill anställa men inte kan hitta kompetent personal, ska få hjälp att utbilda människor i bristyrken. Vi vill ha en mer träffsäker politik än att sprida ut mångmiljardbelopp på åtgärder som inte fungerar, säger Olovsson.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014