Tårtkvinnan dömd för attacken mot Jimmie Åkesson

Irene Matkowitzc, 61, döms till fängelse i två månader efter tårtattacken mot SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Hon döms också för att ha kört bil utan körkort.

– Det är lugnt, det är inga problem med fängelse. Det jag reagerar på är att han får 5 300 i skadestånd, säger Irene Matkowitzc.

Det var den 5 november som Irene Matkowitzc trängde sig fram till Jimmie Åkesson vid en boksignering på Nytorget i Stockholm.

Klädd i svart kappa och vit scarf kastade Matkowitzc en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare.

– Det som hände var att jag, som man kallar det, tårtade Jimmie Åkesson. Eftersom han är en symbol för neofascismen var det honom jag gick på, men saken är hur neofascismen, nazismen och alla de här organisationerna sprider sig över Europa. Det var det jag ville fästa uppmärksamheten på, har hon berättat för Aftonbladet.

Vid rättegången för en vecka sedan sa hon att hon erkände handlingen men förnekade brott.

– Två månaders fängelse ligger inom det jag räknade med efter åtalet, säger hon strax efter att hon fått domen på tisdagsförmiddagen.

Hon döms av tingsrätten för ofredande efter tårtningen. Hon döms också för olovlig körning, grovt brott. Hon har kört bil utan körkort och stoppats av polisen vid tre tillfällen.

"De grova olovliga körningarna präglas av ett uppenbart lagtrots", skriver tingsrätten i domen.

Irene Matkowitzc förekommer under flera avsnitt i brottsregistret och har tidigare dömts för bland annat ringa våld mot tjänsteman.

Fått stort stöd

Sammantaget blir påföljden två månaders fängelse. Hon ska också betala skadestånd till Jimmie Åkesson med 5 300 kronor.

– Det enda jag reagerar på är att han får 5 300 i skadestånd. Det har jag svårt att förstå. Den kränkning han har fått var inte värre än att han var så ointresserad att han inte kom till rättegången. Han var med över telefon.

Efter tårtattacken har Irene Matkowitzc fått stort stöd framförallt i sociala medier.

På lördag hålls en stödfest på Kafé 44 som arrangeras av Klubb klasskrig.

Så ni samlar in pengar till Jimmie Åkesson?

– Det är inte till Jimmie Åkesson, det är till mig. Blir det mer pengar så går pengarna vidare till andra aktivister.

Jimmie Åkesson är på resande fot och har inte gått att nå för en kommentar.

– Detta var en väntad dom med tanke på den tilltalades brottsregister och faktumet att hon även dömdes för andra brott. Det är glädjande att tingsrätten tydligt markerar mot den här typen av oacceptabla metoder. Vi ser positivt på debatt och åsiktsyttringar i samhället men man måste hålla sig inom ramen för de demokratiska spelreglerna, säger partisekreterare Björn Söder (SD) i en skriftlig kommentar.

Publisert: