Ryanair stämmer piloter som chattat

NYHETER

Ryanair begärde ut ip-adresserna till en chatt för piloter.

Allt för att spåra vilka av deras anställda som skrivit negativt om sitt jobb.

Nu har flygbolaget stämt sin personal, uppger SR:s Ekot.

Men företaget tillbakavisar uppgifterna.

På amerikanska sajten Pprune kan piloter och flygpersonal chatta med varandra. När Ryanairs ledning upptäckte det vände man sig till en domstol i Kalifornien och begärde ut ip-adresser till de som använt chatten.

"Sätt att uttrycka frustration"

Det fick man.

Då började bolaget spåra vilka av de egna anställda som chattat om flygsäkerhet och tuffa arbetsvillkor, skriver Ekot.

– Det var ett sätt att uttrycka frustration och oro. Vi skrev om arbetssituationen, dålig behandling av personal, rädsla för ledningen, om tuffa flygtider där man inte har koll på sitt arbetsuppdrag. Visst ibland var vi upprörda och arga och sa saker utan att tänka klart. Vi behöver ett forum då vi inte har en facklig kommunikation med vår ledning, säger piloten Alexander, som vill vara anonym, till Ekot.

En man har redan stämts av Ryanair för att ha skrivit på sajten och för honom väntar rättegång.

Tjugotal rättsprocesser i gång

Och i Irland finns ett tjugotal pågående rättsprocesser där flygbolaget stämt piloter, men också medieföretag.

– Alternativet för dem som skrivit på Pprune till att stämmas är att göra avbön på samma sajt och säga att det mesta man skrivit är "lögn och förtal" och att man sedan skänker pengar till välgörenhet, säger Alexander till Ekot.

Han berättar att många nu känner stor oro och säger att både risken och kostnaderna är för höga för en privatperson gentemot det stora bolaget.

– Ryanair har som ambition att tysta de personer som kritiserar företaget på nätet i stället för att ta itu med de problem som personalen tar upp, säger han till Ekot.

Anders Kjellgren, som är förtroendevald representant hos Svenska Pilotföreningen för Ryanairpiloter, säger till Ekot att Ryanair bedriver ett "tyranniskt skräckvälde där man skrämmer sina anställda till tystnad" och klappjakt på sina anställda.

Ryanair tillbakavisar

Ryanair skickade på torsdagseftermiddagen ut ett pressmeddelande och tillbakavisade påståendena.

I det skriver man att bolaget inte utövat påtryckningar eller stämt någon pilot eller annan anställd som chattat om bolaget.

"Men liksom många andra flygbolag, har Ryanair inlett (och kommer att fortsätta att inleda) rättsliga åtgärder mot ett litet antal anonyma skribenter på webbplatsen Pprune, som tar upp falska och felaktiga påståenden", står det i pressmeddelandet.

Bolaget hävdar att fyra anonyma skribenter fått sina identiteter avslöjade av företaget, bland dem en pilot bosatt i Belgien och en irländsk student. "Alla fyra har direkt bett om ursäkt för, och dragit tillbaka, sina falska säkerhetspåståenden", skriver Ryanair.

Vidare hävdar bolaget att piloten inte bestraffats eller avskedats, men att han själv valt att sluta.