Insatsstyrkan slog till – grep vänsterextremist

Av: Richard Aschberg, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Vid ett gripande
Foto: P-O SÄNNÅS
Vid ett gripande

Han misstänks för fyra fall av grov misshandel – här grips mannen i en gryningsräd.

Enligt en källa till Aftonbladet har han kopplingar till en vänsterextrem organisation.

Mannen, som är i 20-årsåldern, misstänks för flera våldsbrott – åtminstone ett par med troliga politiska motiv. Enligt uppgifter till Aftonbladet har han kopplingar till vänsterextrema Revolutionära Fronten.

Tillsammans med sju andra greps han misstänkt för grov misshandel i samband med att nazistiska Svenskarnas Parti, SvP, marscherade genom centrala Stockholm i september förra året.

– Det var två gästarbetare som blev misshandlade, säger Pär Andersson, vice chefåklagare på City åklagarkammare i Stockholm.

Greps i lägenhet

Mannen anhölls för brottet tillsammans med övriga gripna, men släpptes senare på fri fot.

Tidigt i morse frihetsberövades han igen.

Strax efter klockan 06 slog Nationella insatsstyrkan med hjälp av civila poliser till mot en lägenhet söder om Stockholm och grep den misstänkte.

Pär Andersson säger att mannen under måndagen anhölls i sin frånvaro misstänkt för fyra fall av grov misshandel på olika platser i Mellansverige, däribland den i samband med SvP:s demonstration. Brotten ska ha begåtts under 2012 och 2013.

– Polisen har under en längre period analyserat material som rör flera allvarliga brott. Det har lett fram till att han på sannolika skäl är misstänkt för fyra fall av grov misshandel, säger Pär Andersson.

Vad rör det sig om för material?

– Flera andra personer ska höras därför kan jag inte gå in på vad det är för material man har eller hur polisen fått det, säger Pär Andersson.

Har dömts tidigare

Han kan inte heller bekräfta eller kommentera Aftonbladets uppgifter om att den anhållne mannen har kopplingar till den vänsterextrema organisationen.

Ingen ytterligare person ska i dag ha gripits för inblandning i något av brotten.

Mannen, som fördes till Kronobergshäktet efter gripandet, kommer att förhöras under onsdagen och ytterligare personer ska höras i ärendet.

Hans försvarare, advokat Rebecka Lewis, säger att mannen förnekar brott, men vill inte lämna några ytterligare kommentarer.

Mannen är tidigare dömd till ungdomstjänst för misshandel. Då ska han ha slagit en man i huvudet med en flaggstång i samband med att Sverigedemokraternas ungdomsförbund hade ett torgmöte i Norrköping. Den misshandlade mannen var medlem i partiet.

Till tingsrätten sa den unge mannen då att han ångrade sig och att "något liknande inte kommer att upprepas".

Publicerad: