Skolan är hetaste valfrågan

1 av 3
NYHETER

Skolpolitiken är viktigast för väljarna när de ska välja parti, det visar Aftonbladet United minds mätning.

Det är första gången sedan valet 2010 som skolpolitiken hamnar i topp.

– Det har varit en diskussion om problemen i skolan och många människor är oroliga över kunskapsutvecklingen. Flera mätningar, utöver Pisa, visar att Sverige halkar efter, säger Carl Melin, analyschef på United minds.

Under tisdagen slog den ner som en bomb i skolsverige – Pisa-undersökningen som visar att svenska elevers kunskaper i matematik, läsförståelse och naturvetenskap är katastrofalt låga.

I jämförelse med 34 andra OECD-länder placerar sig Sverige bland de allra sämsta, i alla tre ämnen.

Skolan viktigast för väljarna

I dag kan Aftonbladet avslöja att skolfrågan, för första gången under den här mandatperioden, är allra viktigast för väljarna när de ska välja parti i nästa val.

– Att skolfrågan seglat upp kan bero på att Socialdemokraterna tidigare duckade i den här frågan. Det var nästan bara Folkpartiet som pratade skolpolitik förut. Nu vill även Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet prata mer om skola.  Det som politikerna pratar om upplever väljarna som viktigt, säger Carl Melin, analyschef på United minds.

Resultaten sjunker för alla elever

När Pisa-undersökningen presenterades var det med allvarlig min som utbildningsminister Jan Björklund svarade på frågor om varför Sverige dalat från att ha varit en föregångsnation i början av 2000-talet till att nu i stället vara det land som har den sämsta resultatutvecklingen av alla OECD-länder.

Undersökningen visade också att de sjunkande resultaten gäller för både hög- och lågpresterande elever.

Jobben brukar alltid vara den fråga som väljarna nämner som den viktigaste när de ska välja parti. Skola och sjukvård brukar komma tätt därefter.

Betydelsefullt för valrörelsen

Att skolan nu klättrat ända upp i toppen, samtidigt som regeringen inte levererar i frågan är betydelsefullt för den kommande valrörelsen, enligt Carl Melin.

– Det är ett problem för regeringen. Vi har ju också sett nyligen att Socialdemokraterna har högst förtroende i skolfrågan. Sen är det ett stort problem för Folkpartiet som inte har någon annan profilfråga.

Han fortsätter:

– En partistrateg tänker: Vad är viktigt för väljarna och i vilken fråga har väljarna stort förtroende för oss i jämförelse med andra partier? Och sen pratar man om det. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer givetvis fortsätta att prata skola nu.