SD-motståndare omhändertogs

avKenan Habul, Pär Karlsson

1 av 5

Ett 20-tal SD-motståndare omhändertogs av polisen i samband med Jimmie Åkessons vårtal på Långholmen i Stockholm.

En av dem var Irene Matkowitzc, 61, som dömts för att ha kastat en tårta i ansiktet på SD-ledaren.

– Hon borde sitta i fängelse, nu stör hon folk som använder sin yttrandefrihet, säger Linus Bylund, stabschef hos Åkesson.

Enligt henne var det mellan 40 och 50 demonstranter på plats på Långholmen. Totalt omhändertogs 20 personer när de störde SD-mötet.

Bland dem fanns Irene Matkowitzc, 61, som dömdes till två månaders fängelse efter att hon den 5 november förra året trängde sig fram till Jimmie Åkesson vid en boksignering på Nytorget i Stockholm och kastade en tårta ansiktet på honom. Men fängelsestraffet har hon ännu inte avtjänat.

Störde ordningen

Enligt polisen var det relativt lugnt på platsen fram till motdemonstranterna började "störa den allmänna ordningen" strax innan Åkessons tal.

– Jag vet inte exakt hur många vi omhändertog. Vi måste se till att SD får genomföra den tillståndsgivna manifestationen, säger Eva Nilsson.

15 greps

En av de som fördes bort var Irene Matkowitzc. Enligt polisens hemsida greps 15 personer för "Ohörsamhet mot ordningsmakten". Tolv av dem identifierades på plats, de övriga tre är förda till polisstation för att kunna identifieras.

Efter Polisens ingripande lugnade stämningen ned sig och SD:s möte kunde avslutas som planerat.