Bromma flygplats kan stängas ned

Publicerad:
Uppdaterad:
Bromma flygplats
Bromma flygplats

NYHETER

Bromma flygplats kan komma att stängas vid ett maktskifte i höstens val.

Hotet kommer samtidigt som staten gör en miljardsatsning.

– Avtalet går att säga upp. På tre års varsel kan vi lägga ned Bromma, säger Miljöpartiets Daniel Helldén till Dagens Industri.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill sedan tidigare stänga ned Bromma flygplats och i stället satsa på bostäder och arbetsplatser.

Även Centerpartiet och Socialdemokraterna kan tänka sig att se över det rådande avtalet med Swedavia, som sträcker sig till år 2038.

– På tre års varsel kan vi lägga ned Bromma, sanera marken och sätta i gång och börja bygga. Här kan vi få plats för 50 000 bostäder och 30 000 arbetsplatser, säger oppoistionsborgarrådet för Miljöpartiet, Daniel Helldén, till DI.

Med ett läge i opinionen där oppoistionen har ett övertag både i Stockholm och i hela Sverige kan frågan om Bromma flygplats snabbt komma på agendan.

Krävs regeringsbeslut

Statliga Swedavia satsar över en miljard kronor på att uppgradera Bromma flygplats på olika sätt. Bland annat ska start- och landningsbanor förbättras.

Nu kan alltså företagets verksamhet vid flygplatsen komma att stängas ned.

För att riva upp kontraktet med Swedavia så behövs också ett beslut av regeringen.

På den nivån är inte Socialdemokraterna intresserade av att förkorta avtalet. Aners Ygeman (S), ordförande i trafikutskottet, menar att partiets inställning är att avtalet gäller.

Tuff kamp vid valseger

Vid en rödgrön valseger kan frågan komma att bli en het potatis i förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

De senare har redan blivit överkörda av S gällande Förbibart Stockholm, men med stöd av Socialdemokraterna på lokal nivå kan det dock bli svårare för Löfven.

Alliansen i stadshuset i Stockholm, bortsett från Centerpartiet, är mot en nedläggning.

– Bromma flygplats är en viktig förutsättning för Stockholms framtida utveckling, företagen och jobben. Att stänga Bromma är samma sak som att säga nej till jobb och fortsatt tillväxt, säger Ulla Hamilton (M), arbetsmarknads- och företagarborgarråd i Stockholms stad, till Aftonbladet.

Publicerad: