’Plan med 239 ombord störtade’

Av: Eric Tagesson, Erik Melin, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 46 | Foto: REUTERS
MH370 försvann den 8 mars i år.

Malaysia Airlines plan från Kuala Lumpur till Peking försvann från radarsystemen.

Enligt vietnamesiska myndigheter har planet störtat i havet utanför sydvästra Vietnam.

Nu har man hittat spår av olja och "skräp" i havet och misstänker att man funnit kraschplatsen.

Flygledare i Subang i Malaysia förlorade kontakt med planet, en Boeing 777-200 med flightnummer MH370, 19.40, svensk tid.

Planet skulle landa i Peking 23.30 svensk tid, men kom aldrig fram.

– Vi försökte kontakta planet på flera olika sätt, säger Fuad Sharuji, vid Malaysia Airlines till CNN.

Flygbolaget har tidigare uppgett att de tappade kontakten med planet efter två timmar. Men uppgiften i frågasätts av sajten Flightradar24. Enligt sajten, som samlar information om position, höjd och hastighet över flygtrafik över hela världen, försvinner planet från kontrollsystemen så snart det flugit över Malaysia och kommit ut över havet - 40 minuter efter start.  

Söker i vattnen

Vietnam, Malaysia och Singapore har inlett en gemensam sökoperation i vattnen söder om den vietnamesiska ön Tho Chu, skriver nyhetsbyrån Nya Kina enligt Reuters.

En högt uppsatt källa inom räddningsoperationen säger dock att det inte finns några "omedelbara tecken" på vrak i området där flygplanet senast hördes av, rapporterar TT.

Strax efter lunch, svensk tid, meddelade man, enligt CNN, att man funnit vad man tror är flygplansbränsle på havsytan, och därför ska man genomföra noggranna undersökningar av platsen, utanför Vietnams kust.

Senast planet hade kontakt med flygledare var när det befann sig över Kota Bahru i Malaysia, enligt vd:n på Malaysia Airlines, Ahmad Jauhari Yahya.

Ombord fanns totalt 227 passagerare, varav två spädbarn, och 12 besättningsmedlemmar.

Kina har skickat räddningsfartyg

Enligt flygbolaget var passagerarna från 13 olika länder, flest från Kina och Taiwan. Men även från Malaysia, Indonesien, Australien, Frankrike, USA, Nya Zeeland, Ukraina, Kanada, Ryssland, Italien, Nederländerna och Österrike skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Ingen av passagerarna är svensk medborgare.

– Jag kan bekräfta att ingen är från Sverige, säger Sara Modin på UD:s presstjänst.

En talesperson säger också att det inte är bekräftat att planet har kraschat.

Planets kapten är Ahmad Shah, 53 år, som jobbat för Malaysia Airlines sedan 1981, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Tidiga spekulationer gjorde gällande att planet ska ha landat i Nanming i Kina och att bolaget uppgav tidigare att de undersöker om uppgifterna stämmer.

Bolaget skriver i sitt meddelande att man arbetar tillsammans med myndigheter som startat en räddningsinsats för att lokalisera planet.

Kinesiska myndigheter skickade tidigt i morse, svensk tid, ut två räddningsfartyg i sydkinesiska havet för att påbörja ett sökarbete, rapporterar den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV, enligt CNN.

– Vi är extremt oroliga. Detta är väldigt oroande nyheter. Vi hoppas att alla ombord är i säkra, säger Wang Yi, Kinas utrikesminister, enligt Reuters.   

Få tidigare olyckor

Flygbolaget meddelar att de ringer anhöriga till alla passagerare och besättningsmedlemmar.

”Vår tankar och böner är hos alla passagerare och besättningsmedlemmar och deras anhöriga”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN