Nya uppgifter: "USA låg bakom FRA-lagen"

Av: Andreas Söderlund

Publicerad:
1 av 2 | Foto: TOMAS ONEBORG / SVD

Ett samarbete mellan USA, Storbritannien och Sverige låg bakom den kritiserade FRA-lagen i Sverige.

Och det är inte bara brottslingar som avlyssnas – USA vill ha all information.

Det säger den brittiske undersökande journalisten Duncan Campbell i en intervju med DN.

Tidigare i höst pekade Duncan Campbell ut Sverige som en nyckelpartner i amerikanskt och brittiskt nätspionage. Han hänvisade till dokument som kommit från Edward Snowden.

I en intervju med DN förklarar han nu hur nära Sveriges samarbete med USA verkligen är.

– När man lägger samman alla pusselbitar blir det tydligt att Sverige arbetade ihop med USA och Storbritannien i syfte att skapa nya lagar för massövervakning på nätet. Sveriges nya lagar 2008 sammanfaller med den så kallade Fisa Amendment Act i USA som vi nu vet användes för att öppna hela den amerikanska delen av internet för övervakning, säger han till DN.

Enligt Cambell försökte Storbritannien också införa en motsvarande lag. Men där röstades den aldrig igenom.

Sverige likvärdig med Israel

Lagen används enligt Campbell nu för att föra vidare information till USA. Sverige är enligt honom en likvärdig partner till USA som Israel.

– Precis som Israel fyller Sverige i ett tomrum på världskartan: Sverige kontrollerar kablarna genom Östersjön medan Israel har tillgång till dem i östra Medelhavet. Sverige är ett av ett 30-tal länder som har tredjepartsavtal om underrättelsesamarbete med Five Eyes, de fem engelskspråkiga länderna, säger Duncan Campbell till DN.

USA vill ha all information

Och det är inte bara kommunikationen mellan brottslingar som avlyssnas genom FRA-lagen. Enligt Cambell är det precis allting.

– Det är chocken för oss som har följt det här länge. Att de vill ha all information hela tiden återkommer igen och igen i Snowdens dokument. Målet är att ta all privat kommunikation från kablarna, lagra den i tre dagar och automatiskt låta datorerna analysera vem som pratar med vem. På så vis får man fram signaturer, särskilda mönster som visar vem som bedriver kriminell verksamhet eller vem som har en utomäktenskaplig kärleksaffär. Det motiveras förstås med kampen mot terrorismen men allt som de har skapat sedan 11 september 2001 håller nu på att sammanfalla på ett mycket olyckligt sätt, säger Duncan Campbell till DN.

Han hoppas nu att svenska myndigheter tydligare ska gå ut och berätta om samarbetet.

– – Om myndigheterna inte berättar detta, då behöver Sverige en egen Edward Snowden, säger Duncan Campbell till DN.

Publicerad: